Europese Unie

Knot: ´ECB moet zo snel mogelijk stoppen met opkopen schulden´

28 januari 2018

De Europese Centrale Bank moet zo snel mogelijk stoppen met het opkopen van de schulden. Dat zegt Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank. ‘Er is geen reden om door te gaan met dit programma, daar moeten we duidelijk over zijn.’

Dat zegt Knot op zondag in het tv-programma Buitenhof. De ECB is van plan om tot september leningen op te kopen, waarmee de rente kunstmatig laag wordt gehouden.

Het is nog onduidelijk of dit programma na september 2018 doorgaat. Volgens Knot is dat absoluut niet nodig. Volgens Knot is het nog niet in Mario Draghi’s belang om te stoppen met het opkoopprogramma, omdat hij hiermee de koers van de euro gunstig houdt. Draghi is de president van de ECB.

Als de ECB stopt met het opkopen van leningen, zal de rente weer gaan stijgen, is de verwachting. Volgens Klaas Knot zal dit maar mondjesmaat gebeuren. ‘De rente is op dit moment laag omdat op dit moment meer mensen willen sparen dan investeren, als de economie verder groeit, komt daar verandering in.’

Opkoopprogramma loopt langzaam terug

In december maakte de ECB bekend dat het opkoopprogramma langzaam zou worden afgebouwd. Eerder werd 60 miljard euro per maand aan schulden gekocht, nu wordt dat teruggeschroefd naar 30 miljard euro. Draghi wil het geen ‘afbouwen’ noemen, omdat dit suggereert dat er een einde aan zit te komen. Dat is er nog niet. De einddatum staat gepland voor ‘september 2018 of later’.

In een keer op de hoogte van het opkoopprogramma van de ECB? Lees hier vijf vragen en antwoorden van Michiel Dijkstra. 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.