Cryptovaluta

Geld verdienen aan koersdaling van bitcoin

05 december 2017

Deze week start de eerste beurs met de handel in ‘futures’ (termijncontracten) op bitcoin. Beleggers kunnen dan gaan gokken op een koerswijziging van de cryptovaluta zonder ze te bezitten. De speculatiegekte is hiermee compleet.

In aanloop naar de termijncontractenhandel hebben de eerste hedgefondsen al aangegeven te gaan gokken op een koersdaling. ‘Short gaan’, heet dat in vakjargon. Het tegenovergestelde is een ‘long’ positie. Moeilijke woorden voor een simpel idee: geld verdienen aan de gok op een koersdaling (‘short’) of -stijging (‘long’) van bitcoin.

Van miljoenen naar miljarden

De Chicago Board Options Exchanges is de eerste beurs die met termijncontracten start, een week later volgt de Chicago Mercantile Exchange. Er gaan zelfs geruchten dat de NASDAQ, in omvang de tweede beurs ter wereld, in 2018 zijn beursvloer wil openen voor bitcointermijncontracten.

De hobby-achtige sfeer rond de bitcoinhandel verandert hiermee in een serieuze aangelegenheid waar het om miljarden in plaats van miljoenen gaat draaien. Op de beurzen zitten namelijk de professionals die niet bang zijn om met meer dan alleen hun eigen spaargeld te handelen.

In het rijtje met sinaasappelsap, goud en dollars

Oorspronkelijk waren termijncontracten bedoeld voor boeren die zich zo konden indekken tegen prijsschommelingen tussen het moment van planten en van oogsten. Bijvoorbeeld sinaasappels dienden als onderpand en als het termijncontract afliep, dan kreeg de belegger ook daadwerkelijk de sinaasappels.

Tegenwoordig zijn er termijncontracten voor alles van goud tot olie en van obligaties tot dollars. Cryptovaluta worden nu toegevoegd aan dit rijtje. Het grote verschil met de andere termijncontracten is wel dat er bij cryptovaluta geen onderliggende waarde is. Feitelijk wordt er gespeculeerd op de koerswijziging van een stukje computercode.

Uiteindelijk komt er een koersdaling

Craig Pirrong, een hoogleraar bedrijfseconomie van de University of Houston, zei tegen persbureau Bloomberg dat de termijncontractenhandel mogelijk kan helpen om de koers van bitcoin een realistischere waarde te geven. Er valt dan zowel aan een koersstijging als een koersdaling namelijk geld te verdienen.

De vraag is alleen of er op korte termijn een koersdaling zit aan te komen. Een Amerikaanse hedgefondsmanager voorspelde dat er voorlopig meer geld gegokt gaat worden op een koersstijging.

Maar als bitcoin valt, dan valt hij waarschijnlijk hard, zoals destijds de aandelen vielen in de dotcomcrisis. Hopelijk sneuvelen er dit keer minder spaarrekeningen van hoopvolle amateurs.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.