Vestigingsklimaat

Einde dividendbelasting overtuigt Unilever niet

28 november 2017Leestijd: 2 minuten

Het dure cadeau van de Nederlandse belastingbetaler – de afschaffing van de dividendbelasting – blijkt nog niet genoeg om het hoofdkantoor van Unilever voor Nederland te behouden.

Die conclusie kan getrokken worden uit de mededeling dat het Brits-Nederlandse bedrijf meer tijd nodig heeft om een besluit te nemen over de plaats waar het nieuwe hoofdkantoor komt te staan.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Het bedrijf heeft nog steeds twee hoofdkantoren, in Rotterdam en Londen. Dat vindt het bedrijf, onder meer om juridische redenen, onhandig. Het bedrijf nam de structuur onder de loep na een mislukte overnamepoging door Kraft Heinz.

Mark Rutte

Nog dit jaar had het de knoop over een nieuwe locatie willen doorhakken. Maar dat gaat niet lukken, laat CEO Paul Polman aan de Financial Times weten.

Algemeen wordt aangenomen dat het besluit van het nieuwe kabinet om de dividendbelasting (kosten: 1,4 miljard euro) af te schaffen, mede was ingegeven door de keuze waar Unilever voor staat.

De doorslag heeft het in eigen land politiek zeer omstreden besluit dus niet gegeven. Premier Mark Rutte praatte in de Tweede Kamer blaren op zijn tong om de afschaffing van de dividendbelasting te verdedigen. Die maatregel zou goed zijn voor het vestigingsklimaat.

Brexit

Onzekere factor voor Unilever is de Brexit. Nog steeds is niet duidelijk wat de gevolgen zullen zijn voor het bedrijfsleven van het vertrek van de Britten uit de Europese Unie. Als het Verenigd Koninkrijk de toegang tot de interne markt verliest, kan het land (en daarmee ook Unilever) flinke schade oplopen.

In zo’n scenario is het veel aantrekkelijker voor het bedrijf om het hoofdkantoor in Nederland (lees: de Europese Unie) te laten. Unilever wil kennelijk tijd winnen om te zien welke kant het opgaat. Ongetwijfeld wordt er van Britse zijde ook veel druk uitgeoefend.

Dankbaarheid

De kat uit de boom kijken staat het bedrijf vrij, maar ten opzichte van de Nederlandse belastingbetaler getuigt het van weinig dankbaarheid.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.