Europese Unie

Na Brexit krijgt Amsterdam Europees Medicijnagentschap EMA

20 november 2017Leestijd: 2 minuten

De European Medical Agency (EMA) komt naar Amsterdam. Het EU-agentschap zit nu nog in Londen, maar kan daar na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie niet blijven.

 Na een maandenlange lobby door premier Mark Rutte en vooral door ‘EMA-ambassadeur’ en oud-minister Wouter Bos verhuist het prestigieuze EU-agentschap in 2019 van Londen naar een nog te bouwen kantoor aan de Zuidas in Amsterdam.

Amsterdam won via loting

De verhuizing is nodig vanwege de Brexit. De beslissing viel maandag in Brussel na een loting tussen Milaan en Amsterdam. Loting was nodig omdat de twee steden na drie spannende stemrondes gelijk waren geëindigd. Beide kregen de steun van dertien ministers van Buitenlandse Zaken.

Omdat 27 lidstaten (de EU zonder Groot-Brittannië) stemden, betekent dat dat één lidstaat zich van een keuze heeft onthouden. Vervolgens moest er worden geloot. De nieuwe procedure is in de zomer door de EU-leiders overeengekomen om snel tot de toewijzing van agentschappen te kunnen komen.

Bos lobbyde voor Amsterdam

Oud-minister Wouter Bos, die maanden voor Amsterdam lobbyde in heel Europa, zei voorafgaand aan de stemming dat de meeste concurrentie kwam van Bratislava, Kopenhagen, Milaan en Stockholm. De Slowaakse hoofdstad Bratislava werd gezien als kanshebber omdat de Oost-Europese landen weinig EU-agentschappen hebben.

De EMA is verantwoordelijk voor de keuring van nieuwe medicijnen voordat die in de EU de markt op mogen. Er werken negenhonderd hoogopgeleide mensen. Nederland wil 10 miljoen euro investeren in uitbreiding van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) om het functioneren van de EMA te garanderen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.