Europese Unie

VVD’er Mulder: niet meteen ‘nee’ zeggen tegen EU-minister

27 september 2017

Emmanuel Macron sprak dinsdag zijn langverwachte EU-toespraak uit op de Parijse Sorbonne-universiteit. De Franse president wil onder meer een EU-minister van Financiën. VVD-Kamerlid Anne Mulder wil dat idee niet op voorhand van tafel vegen.

‘Macron zegt niet precies wat die minister moet doen. Hij is er vaag over. Bij mij gaan ook de haren omhoog als ik een voorstel voor een Europese minister hoor. Maar we moeten toch niet meteen nee zeggen,’ aldus Mulder in een interview met BNR Nieuwsradio.

Landen moeten zich aan de afspraken houden

Je moet je ‘niet blindstaren’ op zo’n titel, zegt de VVD’er: ‘Als zo’n minister goede dingen doet, zoals landen dwingen zich aan de begrotingsafspraken te houden en eindelijk eens hun economieën te gaan versterken, zeg ik geen nee. Momenteel doet de Europese Commissie dat namelijk niet.’ Nederland kan wat dat betreft het ‘de goede kant opsturen’. ‘Maar,’ zegt Mulder, ‘we zitten zeker niet te wachten op een minister die belastingen heft, en met een eigen budget, integendeel.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Mulder (en zijn partijgenoot, premier Mark Rutte) feliciteerde Macron in mei met zijn klinkende verkiezingszege. Maar er was ook kritiek, zeker waar het de EU-plannen van de kersverse Franse president betrof. ‘Je hebt geen Europese minister van Financiën nodig, maar een goede Franse minister,’ zei Mulder destijds tegen RTL Nieuws. Ook Rutte sprak zich uit tegen dit Franse voorstel: Zuid-Europa moet hervormen, dat bereik je niet met nieuwe instituties.’

Macron wil EU-superstaat maar Merkels creditcard is geblokkeerd
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.