Groot-Brittannië

#SaveYourUber: dit doet Uber om ban Londen te voorkomen

24 september 2017Leestijd: 2 minuten

Uber ziet de bui al hangen: als miljoenenstad Londen inderdaad de vergunning intrekt, is dat een zware klap voor het Amerikaanse taxibedrijf. Daarom wordt van alles ondernomen om het bestuur van de Britse hoofdstad op andere gedachten te brengen.

Uber is bereid concessies te doen om de beslissing tot intrekking van de vergunning in Londen ongedaan te maken.

Al 600.000 handtekening verzameld

Het bedrijf, opgericht in 2009, zegt toe om meer aandacht te besteden aan de veiligheid van passagiers en om de arbeidsomstandigheden van chauffeurs te verbeteren. Zo zouden de werktijden moeten worden ingeperkt. Het bedrijf probeert ook het publiek achter zich te krijgen.

Het bedrijf verzamelde op het online burgerplatform Change.org in iets meer dan een dag al 600.000 handtekeningen tegen de beslissing. Op Twitter is de hashtag #SaveYourUber veelgebruikt. De app is vooral populair onder jongeren die bijvoorbeeld na het uitgaan een Uber bestellen om snel (en goedkoper dan de reguliere taxidiensten) thuis te komen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Banen van duizenden chauffeurs staan op het spel

De ondertekenaars van de petitie doen een oproep aan de Londense burgemeester Sadiq Khan, die ook voorzitter is van de toezichthouder, het besluit ongedaan te maken. Uber wijst erop dat de banen van zo’n 40.000 taxichauffeurs op het spel staan.  Zo’n 3,5 miljoen Londenaren maken gebruik van de app. Daarmee zou het definitieve verlies van de vergunning een zware slag zijn voor het Amerikaanse bedrijf.

De schandalen rond Uber stapelen zich op. Voor het eerst…lees meer >

De toezichthouder op het openbaar vervoer in de Britse hoofdstad, Transport for London, trok vrijdag de vergunning in omdat men vindt dat het bedrijf achter de gelijknamige taxiapp onvoldoende verantwoordelijkheid neemt voor zaken die de openbare orde en veiligheid aangaan.

Uber ging onmiddellijk in beroep tegen die beslissing. Zolang die zaak loopt, kunnen de taxi’s hun klanten blijven ophalen en wegbrengen in de Britse hoofdstad.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.