Luchtvaart

Ryanair schrapt weer veel vluchten: ‘Planning is zooitje’

17 september 2017

Ryanair wordt fel bekritiseerd vanwege het feit dat de luchtvaartmaatschappij elke dag veertig tot vijftig vluchten annuleert. Dit weekeinde zijn het er zelfs nog een stuk meer.

Zondag schrapt de Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij totaal 82 vluchten, waaronder één vlucht van en naar de Ierse hoofdstad Dublin vanaf Schiphol. Daardoor zien opnieuw veel reizigers hun vakantie in rook opgaan. Op sociale media regent het dan ook klachten, zeker wanneer Ryanair een nieuwe lijst met geannuleerde vluchten online zet.

Vakantiedagen van piloten

Het is allemaal onderdeel van een programma van zes weken waarin de Ierse prijsvechter dagelijks veertig tot vijftig vluchten schrapt. De annuleringen zijn volgens het bedrijf nodig om de ‘punctualiteit van de dienstregeling te verbeteren’. Voor het einde van het jaar moet veel personeel nog een berg achterstallige vakantiedagen opmaken.

Ook zou Ryanair te kampen hebben met de gevolgen van de staking van de Franse luchtverkeersleiders. Door deze factoren slaagt de luchtvaartmaatschappij er naar eigen zeggen niet in om de toestellen op tijd te laten vertrekken. De top van Ryanair erkent dat ze van de planning een zooitje hebben gemaakt.

Excuses voor alle klanten

Chef-marketing Kenny Jacobs zegt in de Britse krant The Daily Mail dat er alles aan wordt gedaan om de problemen te verhelpen. ‘We zeggen sorry tegen alle klanten die zijn geraakt door deze annuleringen. We hebben een zooitje gemaakt van de planning van vakantiedagen, die piloten opnemen.’

Naar schatting worden door de annuleringen de plannen van in totaal 308.000 tot 385.000 reizigers in de war gebracht. Klanten werden kort voor hun vlucht via e-mail op de hoogte gesteld. Ryanair-klanten die een stoel hebben geboekt op een geannuleerde vlucht kunnen deze kosteloos omboeken of hun geld terugvragen.Zaterdag bleven al tachtig vliegtuigen aan de grond, inclusief een retourtje Dublin-Schiphol.

Waarom furieus Ryanair permanent vluchten schrapt in Nederland >

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.