Juncker: ‘EU kan strijd leveren met de VS’

07 juli 2017Leestijd: 2 minuten
Jean Claude Juncker. Foto:EPA

De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker is bereid snel terug te slaan, als de Verenigde Staten invoerheffingen op staal instellen. Tijdens de G20-top laat Juncker weten binnen enkele dagen met een antwoord te komen. Loopt dit uit op een handelsoorlog tussen de Europese Unie en de VS?

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

De spanning stijgt, omdat de Amerikaanse president Donald Trump dreigt om invoertarieven en quota  op staal te heffen. Zo wil hij de concurrentiepositie van de Amerikaanse auto-industrie bevorderen.

De Amerikaanse regering wil met een invoerheffing op staal China de pas afsnijden. Maar gevreesd wordt dat de maatregelen niet China zullen treffen, maar vooral de Europese Unie en Japan. De EU exporteert jaarlijks voor 12 miljard dollar (10,5 miljard euro) aan staal naar de Verenigde Staten.

‘EU in strijdbare stemming’

‘Wat ik graag zou willen zeggen, is dat we binnen enkele dagen – we hebben daar heus geen maanden voor nodig – tegenmaatregelen kunnen nemen,’ dreigt Juncker op een persconferentie tijdens de G20. ‘Ik vertel dit in de hoop dat het niet nodig zal zijn. Maar we zijn in een zeer strijdbare stemming.’

Volgens de Britse krant Financial Times werken ambtenaren in Brussel aan een lijst met producten uit Amerika die kunnen rekenen op een importheffing, mocht Trump zijn protectionistische dreigement hardmaken. Zo zou de EU een invoertarief willen heffen op onder meer bourbon, een van de belangrijkste exportproducten uit de Amerikaanse staat Kentucky.

Handelsverdrag met Japan

Vlak voor de aanvang van de G20 werd bekend dat de EU een handelsakkoord zal sluiten met Japan. Het verdrag kan al op korte termijn worden getekend. Al sinds maart 2013 praat de EU met de Japanse regering over een handelsdeal.

‘Handelsoorlog met Amerika dreigt’: EU komt met mogelijke oplossing 

Deze deal moet een antwoord geven op het opkomende protectionisme van de Verenigde Staten. Voor het einde van 2017 moet invulling worden gegeven aan het handelsverdrag, en moeten de nieuwe maatregelen worden ingevoerd.

Vooral voor de industriële en agrarische sector kan het handelsverdrag met Japan positief uitpakken. ‘We hopen agrarische export te verdrievoudigen,’ zegt eurocommissaris Cecilia Malmström (Handel). ‘Export naar Japan zou over het algemeen kunnen groeien met meer dan eenderde.’

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!