Europese Unie

EU belooft veel, maar eist nog meer van Balkanlanden

13 juli 2017Leestijd: 2 minuten

Balkanlanden moeten laten zien loyaal te zijn aan de Europese Unie  en moeten bewijzen dat ze de Europese waarden omarmen. Dat vindt althans de Europese Unie.

Tijdens een mini-top in Triëst moedigt de Europese Unie (EU) de Balkanlanden aan zich te richten op verdere integratie. In ruil voor geld uit het EU-budget moeten de kandidaat-lidstaten zich verzetten tegen ondemocratische tendensen in de landen en tegen de dreiging uit Rusland.

Grote beloftes, strenge eisen

EU-geld als chantagemiddel: eurosceptisch? Dan geen geld 

Het belangrijkste doel van de Europese Unie is het stabiel maken van de situatie in die landen. ‘De toekomst van de westelijke Balkan ligt in Europa,’ luidt het motto van de EU. Inmiddels is de Unie met Montenegro en Servië aan het onderhandelen over toetreding tot de EU. Macedonië en Albanië zijn officieel kandidaat-lidstaat. Bosnië en Herzegovina en Kosovo zijn potentiële kandidaat-lidstaten van de Europese Unie.

De EU wil helpen met het opzetten van een interne markt van de westelijke Balkanlanden, om zo een verenigd blok te vormen. Zo’n interne markt zou voor 80.000 banen zorgen in de komende vijf à zes jaar, volgens de EU. Ook kan die regio rekenen op behoorlijke investeringen uit het EU-budget, in onder meer de energie- en transportsector, infrastructuur en het bedrijfsleven.

EU tempert verwachtingen

Maar daar moeten de landen wel het een en ander voor doen. Eurocommissaris Johannes Hahn (Uitbreiding) wil bewijs zien dat de landen zich betrokken voelen bij het Europese project. Hahn wil dat de Balkanlanden vaart maken met democratische hervormingen. Zo vergroten ze hun kans op het EU-lidmaatschap.

De EU tempert de verwachtingen van de lidstaten: uitbreiding voor 2019 zit er niet in, zei de Unie eerder. Dat heeft voor pessimisme onder potentiële lidstaten gezorgd. Bovendien wordt het idee dat lidmaatschap van de Europese Unie automatisch voor stabiliteit en vrede in de regio zorgt, steeds vaker in twijfel getrokken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.