Sociale zekerheid

Amsterdam experimenteert toch met soepele bijstandsregels

21 juli 2017Leestijd: 2 minuten

De gemeente Amsterdam gaat een eigen bijstandsexperiment beginnen, op eigen voorwaarden. Woensdag ging de raad akkoord met een voorstel voor een pilot met een regelluwe bijstand op eigen voorwaarden. ‘Bizar,’ vindt de VVD.

Met het besluit gaat de raad in tegen staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA). Zij wilde niet dat zo’n pilot in Amsterdam werd ingevoerd. In gemeenten Groningen, Wageningen, Tilburg en Deventer wordt wel geëxperimenteerd met verschillende soorten van de bijstand.

Gemeenten willen soepelere bijstandsregels. Maar een ‘strenge’ aanpak loont én werkt 

Verplichtingen

Volgens VVD-raadslid Marianne Poot is zo’n bijstand zonder regeltjes zeer onwenselijk. ‘Volgens mij is een tegenprestatie echt niet te veel gevraagd. Als je salaris wil, moet je gewoon op tijd op werk zijn. Als je bijstand wil ontvangen, moet jij je aan de regels houden.’

Het is nu aan SP-wethouder Arjan Vliegenthart om met een plan te komen. ‘We willen graag kijken wat het doet met mensen als je ze wat laat doen naast de uitkering, zoals op een bescheiden schaal bijverdienen, vrijwilligerswerk zonder de sollicitatieplicht en wat dat met de stad doet,’ zei de wethouder in mei tegen NPO Radio 1.

‘Richting basisinkomen’

Volgens Poot is het vooral bizar dat de linkse partijen alleen willen experimenteren met een bijstand met minder regels. ‘Bewijs mij het tegendeel,’ zegt Poot. ‘Ik sta echt wel open voor zo’n pilot, maar dan moet je wel echt experimenteren om te onderzoeken wat het beste werkt. Nu worden niet alle regimes getoetst.’

Nu gaat Amsterdam toch een beetje richting een tijdelijk basisinkomen, aldus het raadslid. Amsterdam zou juist de boodschap moeten uitstralen dat de stad iedereen nodig hebben. ‘Elke dag dat je niet werkt, wordt de afstand tot de arbeidsmarkt groter,’ zegt Poot.

Experiment moet bijstandstrekker sneller aan baan helpen. Lees meer >>

Strengere bijstandsregels werkt

In steden als Rotterdam worden de regels juist wel aangescherpt. Sinds 2013 moeten bijstandstrekkers twintig uur per week werken en een cursus volgen. Sommige ontvangers doen twintig uur per week vrijwilligerswerk. Weigeraars worden gekort op hun uitkering.

De strengere bijstandsregels blijken ook te werken. Nederland kampt met een toenemend aantal mensen in de bijstand, maar in Rotterdam valt dat alles mee: in 2015 en 2016 steeg het aantal met 1,7 procent. In Amsterdam, Den Haag en Utrecht groeide het aantal gemiddeld met 8,6 procent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.