Arbeidsmarkt

Opleiding minder belangrijk dan leeftijd in zoektocht naar werk

22 juni 2017Leestijd: 2 minuten

De economie trekt aan en de werkgelegenheid ook, maar niet iedereen plukt daarvan de vruchten. Mensen die na hun 45ste werkloos worden, komen nog steeds moeilijk aan een nieuwe baan. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag publiceert.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Meer dan de helft van de hoogopgeleide 45-plussers heeft een jaar na ontslag nog geen nieuw werk. Voor laagopgeleiden is dat nog hoger: van hen zit 65 procent thuis.

Volgens het UWV ligt de bal nu bij de werkgevers, die moeten inzien dat oudere arbeidskrachten juist extra waarde toevoegen. Het UWV probeert de kansen voor ouderen op de arbeidsmarkt te vergroten door trainingen en inspiratiedagen te organiseren. Ook kunnen werkgevers mogelijk subsidie krijgen als ze ouderen in dienst nemen.

Kansen voor jongeren

Opmerkelijk is dat jongeren veel eerder aan een baan komen. Zelfs mensen die alleen een vmbo-opleiding hebben gevolgd, krijgen eerder een nieuwe baan dan een werkloze 45-plusser. Een jaar na ontslag heeft driekwart van de laagopgeleide jongeren een nieuwe baan. Bij hoogopgeleiden is dit getal nog hoger: meer dan 85 procent.

Het CBS analyseerde alle ontslagvergunningen tussen 2011 en 2014, toen het slecht ging met de Nederlandse economie.

Een opvallende trend is de toenemende vraag naar jongeren met een mbo-opleiding. Het aantal vacatures steeg in het laatste kwartaal van 2016 met 26 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat meldt het UWV. Vooral in de zorg, de horeca, de retailbranche en de logistiek groeit het aantal arbeidsplaatsen aanzienlijk.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.