Bedrijven

Brussel legt Google recordboete op vanwege machtsmisbruik

27 juni 2017Leestijd: 3 minuten

De Europese Commissie legt Google een recordboete op van 2,4 miljard euro. Het techbedrijf trekt zijn eigen vergelijkingsdienst Google Shopping voor bij zoekresultaten.

Daarmee maakt de Europese Commissie een einde aan zeven jaar onderzoek. Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) maakt dinsdag bekend dat Google ‘zijn marktpositie misbruikt’ om de consument diensten van Google aan te smeren.

De zoekmachine van moederbedrijf Alphabet heeft een marktaandeel van bijna 80 procent. Die positie mag Google niet misbruiken, stelt Vestager. Bij zoekresultaten komen suggesties van Google Shopping automatisch bovenaan te staan. Zo worden concurrenten van de prijsvergelijker van Google benadeeld.

Oud onderzoek

De boete die de Commissie heeft opgelegd is ongekend. In een vergelijkbare zaak, waarbij Chipmaker Intel werd gestraft omdat het bedrijf fabrikanten paaide met oneerlijke kortingen, werd een boete van 1,1 miljard uitgeschreven.

Het onderzoek naar Google werd geopend naar aanleiding van klachten van concurrenten als Yelp en TripAdvisor. De partijen hebben drie keer geprobeerd tot een schikking te komen. Vestagers hakte de knoop in 2014 door en besloot Google toch te vervolgen.

Het bedrijf heeft 90 dagen om een einde te maken aan de ‘oneerlijke’ praktijken. Naar verwachting zal Google het er niet bij laten zitten, en in beroep gaan tegen de Europese Commissie. De EU kan dan ook een lange reeks rechtszaken verwachten.

‘Geen bewijs’

Tijdens het onderzoek hield Google vol dat er weinig rekening is gehouden met concurrenten van het bedrijf op de ecommerce-markt. Daarnaast zou Vestager Google onterecht vervolgen: de techgigant beweert dat er een flink gebrek aan bewijs was.

De zaak zet de relatie tussen de EU en de Verenigde Staten op scherp. Terwijl de Amerikaanse president Donald Trump een protectionistisch economisch beleid voert, heeft Vestager eind vorig jaar, na een historisch besluit over de belastingdeal tussen Ierland en Apple, beloofd ‘Amerikaanse bedrijven aan te pakken’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ook Android- en AdSense-strategie onder vuur

Naast het oordeel over Google Shopping, krijgt het bedrijf er ook van langs vanwege de oneerlijke concurrentiepositie van Android, het besturingssysteem van miljarden smartphones. De mobiele strategie van Google zou er alleen op zijn gericht de positie van het bedrijf op de mobiele markt te versterken.

Ook bij advertentietak AdSense gaat veel mis, volgens Vestager. Google zou het onmogelijk maken voor derden om advertenties via concurrenten van het bedrijf op websites te laten verschijnen.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.