Europese Unie

Grieken in spanning: geen nieuw steunpakket

23 mei 2017

De Eurogroep en het IMF hebben nog geen overeenstemming bereikt over een nieuw steunpakket voor de Grieken. Maandag mislukte een overleg in Brussel tussen de ministers van Financiën.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

‘Grote vooruitgang geboekt,’ zegt Jeroen Dijsselbloem, de voorzitter van de Eurogroep, die erg positief is over het bezuinigingsbeleid dat de Grieken voeren. Ook het Internationaal Monetair Fonds is onder de indruk van de Griekse hervormingen.

Steunpakket van 7 miljard

De Eurogroep zou de Grieken een nieuw steunpakket van 7 miljard euro moeten geven: in juli moeten de Grieken een nieuwe tranche schulden aflossen. Vorige week drukte de Griekse regering een nieuwe bezuinigingsronde door het parlement, waarmee opnieuw 5 miljard werd  bezuinigd. De vooruitzichten zijn gunstig. Waarom ging het in Brussel dan mis?

‘Volgens mij zijn we in de buurt van een akkoord,’ zegt Jeroen Dijsselbloem. ‘Gisteravond waren we niet in staat om de mogelijke kloof te overbruggen tussen enerzijds wat sommigen mogelijk achten en anderzijds wat er van ons wordt verwacht.’ Hiermee doelt Dijsselbloem op het verschil van mening tussen de Eurogroep en het IMF.

Kwijtschelden?

Het IMF pleit al enige tijd voor het kwijtschelden van een deel van de Griekse schuld, omdat de Griekse economie er anders niet bovenop komt. Hierin weet IMF-topvrouw Christine Lagarde zich gesteund door onder anderen de Franse minister van Financiën. Dijsselbloem en de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schaüble, zijn tegen een lastenverlichting. Schaüble tikte afgelopen weekeinde collega-minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel op de vingers, omdat deze pleitte voor schuldenverlichting.

De volgende ontmoeting tussen de ministers van Financiën uit de Eurogroep is op 15 juni. Dan komt het er voor de Grieken op aan.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.