Premium Lock Jubelschenking: volop kansen én valkuilen

08 mei 2017Leestijd: 5 minuten
Illustratie Eliane Gerrits

Hoewel de nieuwe schenkingsvrijstelling van een ton er al sinds januari is, dringt nu pas door welke kansen de regeling vermogenden biedt om hun bezit belastingvrij over te dragen, zelfs kort voor hun dood. Maar kijk uit voor de valkuilen.

Het vermogen van Nederlanders ligt onder vuur. De belasting van spaargeld, tweede huizen en aandelen – de omstreden vermogensrendementsheffing in box 3 – is sinds dit jaar progressief. Vermogens van meer dan 100.000 euro worden door het tweede kabinet-Rutte beduidend zwaarder belast. Wie vermogend is en langdurige zorg nodig heeft, wordt geconfronteerd met een eigen bijdrage die dit jaar kan oplopen tot 27.751 euro per jaar.

Bernard Schols legt uit wat de nieuwe regels betekenen en hoe je er het beste gebruik van kunt maken. Elsevier sprak hem over de nieuwe ‘jubelschenking’elsevier erven schenken belasting belastingvrij

Het goede nieuws: op 1 januari is inmiddels de nieuwe, permanente schenkingsvrijstelling van 100.000 euro van kracht geworden, de ‘jubelton’. Die biedt Nederlanders met vermogen volgens Bernard Schols (53), hoogleraar successierecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen, volop mogelijkheden om geld weg te geven aan (klein-)kinderen en vrienden, zonder dat daarover schenk­belasting hoeft te worden betaald.

Er zijn enkele belangrijke voorwaarden waaraan moet worden voldaan. De ontvanger moet het geld, afgezien van de eerste 25.526 euro, gebruiken voor het eigen huis, een verbouwing daarvan of het aflossen van de hypotheek. Ook moet de ontvanger ouder dan 18, maar nog geen 40 jaar zijn. Op die strenge leeftijdseis bestaat een belangrijke uitzondering: als de ontvanger ouder dan 40 jaar is, maar zijn partner nog niet, kan hij toch van de vrijstelling gebruik­maken (zie ‘Jubelschenking: dit zijn de regels en zo gebruikt u het’).

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw