economie

Zo zien Nederlandse jongeren hun ideale baan

20 april 2017Leestijd: 2 minuten

In Nederland kiezen jongeren sneller voor een leuke dan voor een goed betaalde baan. Ook hechten Nederlandse jongeren meer waarde aan een vast contract dan hun Europese leeftijdgenoten.

Dat blijkt uit een omvangrijk onderzoek van de Universiteit Utrecht en uitzendbureau YoungCapital. Hoe zien Nederlandse jongeren hun ideale baan?

Het onderzoek richt zich vooral op jongeren in de leeftijdscategorie 22 tot 26 jaar, onder wie veel hogeropgeleiden. Vrouwen zijn oververtegenwoordigd: ze vormen 60 procent van de geënqueteerden. Elsevier.nl zet voor u de belangrijkste onderzoeksresultaten op een rij:

Jongeren willen vastigheid

  • Nederlandse jongeren werken het liefst fulltime (36-40 uur) of willen een ‘grotere’ parttime baan (25-35 uur). Deze resultaten zijn vergelijkbaar met jongeren in Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast zegt 3,9 procent van de Nederlandse jongeren bereid te zijn meer dan 40 uur per week te werken. Eén op vijftig Nederlandse jongeren van zegt niet te willen werken. Opvallend is dat deze groep in het Verenigd Koninkrijk (9,8 procent) en België (10,4 procent) veel groter is.
  • Jongeren in de leeftijdscategorie 22 tot 26 jaar hebben het liefst een vast contract (43,2 procent). Dit ligt hoger dan het Europese gemiddelde. Ongeveer 50 procent van de jongeren wil een tijdelijk contract van 6 tot 24 maanden, of op oproepbasis werken.
  • In Nederland heeft 42 procent van de jongeren geen probleem met overwerken. Dit ligt ruim boven het Europese gemiddelde (32 procent). Meer dan 30 procent heeft wel bezwaar tegen overwerken, 25 procent antwoordde ‘neutraal’.

Leergierig

  • Nederlandse jongeren hechten waarde aan een goed salaris, maar dat is niet de enige motivatie. Ze zijn leergierig en willen hun kennis verbreden door bedrijfsopleidingen. Ook verlangen jongeren naar een informele bedrijfscultuur. Wel willen jongeren graag duidelijkheid over wat de werkgever van hen verwacht. Opvallend is dat weinig deelnemers een telefoon of laptop van de zaak belangrijk vinden. Ruim tweederde van de jongeren vindt sociale activiteiten niet noodzakelijk.
  • Nederlandse jongeren hebben liever een leuke, gemiddeld betaalde baan (75 procent) dan een saaie goedbetaalde baan (25 procent). Hiermee lijken Nederlandse jongeren op Spaanse en Franse jongeren. Duitse en Zweedse jongeren daarentegen zijn veel vaker bereid een saaie goedbetaalde baan te doen.

Millennials

Volgens Lisette de Graaf, communicatieadviseur bij YoungCapital, moeten de onderzoeksresultaten wel in het juiste perspectief worden geplaatst. De meeste jongeren zullen geen leuke baan accepteren tegen een laag salaris. Wel lijken millennials – de generatie geboren tussen grofweg 1980 en 2000 – sneller genoegen te nemen met een modaal salaris.

Het inkomen is weliswaar belangrijk, maar dus niet meer de primaire werkmotivatie. Volgens de Graaf doen werkgevers er goed aan het signaal van het onderzoek serieus te nemen: millennials verwachten in toenemende mate duidelijke kaders, een uitdagende baan en leermogelijkheden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.