NS verontwaardigd over miljoenenboete Dijksma

13 april 2017Leestijd: 2 minuten
NS Foto: ANP

De Nederlandse Spoorwegen en ProRail krijgen elk een boete van meer dan 1 miljoen euro van staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA). Vooral de NS krijgt ervan langs: de staatssecretaris geeft het bedrijf een laatste waarschuwing.

Het kabinet tikt de NS op zijn vingers vanwege de tegenvallende prestaties op de hogesnelheidslijn. Het bedrijf voldoet niet aan de eisen van Dijksma en als de situatie niet snel verbetert, moet de NS gaan samenwerken met concurrenten.

Hogesnelheidslijn moet beter

Dijksma hekelt de problemen op de hogesnelheidslijn van Schiphol naar Rotterdam en België. Op die lijn vallen vaker treinen uit dan gemiddeld en er is een tekort aan zitplaatsen. ‘Dit moet echt beter,’ aldus de staatssecretaris, die de hogesnelheidslijn een achilleshiel noemt.

Als uit onderzoek blijkt dat de treinen vaker op tijd rijden wanneer de NS de lijn deelt met een andere spooraanbieder, wil Dijksma ervoor zorgen dat NS met concurrenten gaat samenwerken. Overigens was de staatssecretaris over het algemeen tevreden over het presteren van NS en ProRail.

‘Rauw op ons dak’

Voor de NS komt de boete uit de lucht vallen. ‘Ik heb echt het idee dat ik in een verkeerd toneelstuk terecht ben gekomen,’ zegt NS-topman Roger van Boxtel verontwaardigd. ‘Dit valt rauw op ons dak.’ Hij hekelt de symboolpolitiek van Dijksma en ergert zich eraan dat hij het nieuws over de miljoenenboete via de media heeft moeten vernemen.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

‘We hebben vorig jaar zelf gezegd dat het beter moet en we zijn een verbetertraject gestart, allemaal in samenspraak met ProRail en het ministerie. En nu krijgen we een jaar later nog een boete. Ik ben tamelijk verbaasd.’