economie

Dijsselbloem voorlopig niet welkom in Europees Parlement

04 april 2017

Jeroen Dijsselbloem is als voorzitter van de Eurogroep voorlopig niet welkom in het Europees Parlement. Daarover bereikten de fracties van het parlement gisteren unanimiteit.

Dijsselbloem kwam vandaag met een schriftelijke  reactie aan het Europees Parlement. Hierin zegt hij dat zijn uitspraak over Schnaps und Frauen uit zijn verband is getrokken. Dijsselbloem schrijft ook dat woordkeus in uitspraken belangrijk is, en dat hij betreurd dat zijn woorden verkeerd worden geïnterpreteerd. Dijsselbloem zegt ook dat hij geen verantwoording verschuldigd is aan het Europees Parlement, maar slechts aan de Eurogroep en de regeringsleiders daarvan.

Vorige week werd Dijsselbloem opgeroepen om vandaag in het Europees Parlement te  debatteren over Griekenland. Dijsselbloem liet vanwege parlementaire verplichtingen in Den Haag verstek gaan, wat in Straatsburg tot grote verontwaardiging leidde.

Het Europees Parlement heeft maandag weinig goede woorden over voor demissionair minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Zuid-Europese staten voelden zich al beledigd over de ‘Schnaps und Frauen’-opmerking van de politicus, na een weigering om naar het parlement te komen heeft Dijsselbloem een nieuwe trits vijanden gemaakt.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Wat de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement, Antonio Tajani, betreft moet Dijsselbloem het veld ruimen. Een aantal EU-kopstukken heeft al geëist dat Dijsselbloem opstapt als voorzitter van de eurogroep. De fracties in het Europees Parlement schaarden zich unaniem achter de voorzitter, een zeldzaamheid in de parlementaire geschiedenis.

Schnaps und Frauen

Tajani beloofde maandag aan de minister een formele protestbrief te sturen, nadat Dijsselbloem het had laten afweten bij het Europees Parlement.

Bij de Italiaanse voorzitter Tajani en de leiders van andere Zuid-Europese staten, zette Dijsselbloem eerder al kwaad bloed. In maart zei hij dat armere EU-staten geen beroep mogen doen op geld van de Europese Unie, als ze weigeren te hervormen. Ik kan niet al mijn geld aan drank en vrouwen uitgeven en vervolgens bij u om bijstand vragen, stelde Dijsselbloem.

Zijn rivaal Luis de Guindos zag zijn kans schoon en sloeg alarm over die opmerking. Politici uit Zuid-Europese landen reageerden ziedend. Dijsselbloem zou de landen neerzetten als luie staten die alleen maar EU-geld uitgeven.

Mag Dijsselbloem zijn baan in Brussel houden na ‘Schnaps und Frauen’?

Kritiek op ‘arrogante’ Dijsselbloem

Voor het Europees Parlement moest Dijsselbloem maandag tekst en uitleg komen geven over de stand van de onderhandelingen met Griekenland. Als voorzitter van de eurogroep speelt hij een belangrijke rol bij de gesprekken tussen Athene en de geldschieters van de Grieken, het Europees Stabiliteitsmechanisme.

Fractievoorzitters van de meeste coalities in het Europees Parlement haalden flink uit naar de ‘arrogante’ politicus. Dijsselbloem provoceert en stelt zich arrogant op jegens het Europees Parlement, luidt de kritiek.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.