economie

Telegraaf-journalisten: ‘De Mol moet stoppen met overnamepoging’

24 maart 2017

Het lijkt onwaarschijnlijk dat mediamagnaat John de Mol met zijn Talpa nog kans maakt de Telegraaf Media Groep (TMG) over te nemen. Eerst ving hij bot bij de Ondernemingskamer. Nu zegt ook de redactie van De Telegraaf dat zij niets ziet in overname door De Mol.

De redactieraad van de krant heeft De Mol zelfs opgeroepen zijn overnamepogingen te staken. De overnamestrijd van Talpa met de Vlaamse uitgeverij Mediahuis leidt tot onrust op de redactie en daar lijdt de krant onder, aldus de redactieraad.

‘Nee van Ondernemingskamer’

‘De strijdbijl begraven, is het beste voor TMG,’ menen de journalisten. Zij willen dat De Mol zijn verantwoordelijkheid neemt en stopt met de overnamestrijd. Bovendien kiest de raad van commissarissen van TMG voor Mediahuis als nieuwe eigenaar.

Dinsdag kreeg De Mol al een zware klap te verduren: de Ondernemingskamer wees zijn verzoek voor een onafhankelijk onderzoek af. Zo probeerde De Mol een plaats af te dwingen aan de onderhandelingstafel.

Volgens de rechter was er geen reden vraagtekens te zetten bij het beleid van TMG. Daarmee kreeg Mediahuis – samen met het investeringsvehikel VP – groen licht om de overnameprocedure voort te zetten. Samen hebben de bedrijven 60 procent van de aandelen TMG in handen.

De strijd om TMG: De Mol houdt voet bij stuk

Voorkeur voor Mediahuis

De commissarissen van TMG traden hard op tijdens de onderhandelingsprocedure. Zij schorsten twee topbestuurders van TMG toen die geen directe stem tegen De Mol wilden uitbrengen. Volgens de commissarissen is het duidelijk dat Mediahuis – eigenaar van een aantal prominente Nederlandse dagbladen, waaronder NRC Handelsblad – zich zal richten op de krant. Onder Talpa zou TMG een heel andere koers gaan varen: De Mol is gespecialiseerd in amusement.

De Mol gaf zich echter niet gewonnen en had zijn belang in TMG uitgebreid naar bijna 27 procent van de aandelen. Daarmee kan hij TMG en Mediahuis blijven dwarsbomen. Na het oordeel van de Ondernemingskamer zei De Mol zich te beraden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.