Tientallen banken betrokken bij Russisch witwasschandaal

21 maart 2017Leestijd: 2 minuten
Hoofdkwartier van het FSB. Foto: AFP

In een wereldwijde witwasoperatie zijn miljarden weggesluisd uit Rusland. Tientallen banken spelen mee in de belastingontduiking.

Het witwassen gebeurde door Russische criminelen die banden hebben met de regering en de Russische inlichtingendienst FSB. Dit blijkt uit een uitgebreid onderzoek van de Britse krant The Guardian. Het bericht brengt een groot aantal banken in verlegenheid. In het Verenigd Koninkrijk zijn HSBC, Royal Bank of Scotland, Lloyds en Barclays betrokken bij de witwasoperatie. De Britse banken zouden een bedrag van ten minste 740 miljoen dollar (omgerekend 687 miljoen euro) hebben witgewassen.

The Guardian bracht dit maandagavond naar buiten op basis van gelekte documenten, waaronder 70.000 banktransacties. Geen van de banken weersprak de authenticiteit van de documenten, maar ze verklaarden wel een streng beleid te voeren tegen witwassen.

De totale omvang van de witwasoperatie, met de bijnaam ‘Laundromat’, is ongekend. Tussen 2010 en 2014 werd meer dan 20 miljard dollar uit Rusland weggesluisd, zonder dat er belasting over werd betaald. Onderzoekers beweren dat het slechts het topje van de ijsberg is: het bedrag zou kunnen oplopen tot meer dan 80 miljard dollar.

De Moldavische route

De documenten werden gevonden bij een politieonderzoek in Moldavië. Via Moldavië werd een groot deel van het witgewassen geld overgemaakt naar brievenbusfirma’s in Rusland. De betrokken Moldindconbank is de grootste bank van Moldavië. In Moldavië leidde het onderzoek naar fraude tot een diepe politieke crisis, waardoor al vijf premiers voortijdig moesten vertrekken.

Ook Nederlandse banken zouden betrokken zijn bij het witwasschandaal. Zo wordt Amsterdam Trade Bank genoemd met 32 miljoen euro. Ook ING zou met 2,2 miljoen euro betrokken zijn bij transacties waarin geld werd witgewassen. In een reactie stelt ING nooit uitspraken te doen over klanten of transacties, omdat anders de privacy in het geding is. Als de mogelijkheid het toelaat werkt de bank wel mee aan onderzoek door autoriteiten.