economie

Nooit meer onenigheid op de tennisbaan

15 maart 2017Leestijd: 2 minuten

Slaat u weleens een balletje op de tennisbaan? Dan weet u vast hoe lastig het is om de tegenspeler ervan te overtuigen dat zijn opslag buiten de lijn terechtkwam. Om onenigheid te voorkomen, is er nu de In/Out. Het apparaatje, ter grootte van een ­compact­camera, werkt vrijwel hetzelfde als de professionele lijntechno­logie tijdens officiële wedstrijden, maar is met een richtprijs van 200 dollar (190 euro) veel goedkoper.

De In/Out werd ontworpen door de Franse beroepsuitvinder Grégoire Gentil, die in Silicon Valley woont. Hij gebruikte voor het apparaatje vrij beschikbare kunstmatige-intelligentiesoftware: dezelfde programmatuur waarmee zelfsturende auto’s via camera­beelden de belijning op het wegdek waarnemen.

Beweging van gespeelde ballen

Gemonteerd op een van de netpalen, registreert de In/Out alle lijnen op de tennisbaan en de beweging van de gespeelde ballen. Zo leggen de geïntegreerde cameraatjes en slimme software vast welke curve en snelheid de bal heeft, of er draaiing aan zit, en of hij binnen de lijnen de grond raakt. Is de bal uit? Dan waarschuwt het apparaat met een luide piep en een rode lamp. Op een scherm kunnen de spelers de meting terugkijken en met de app op een smartphone zijn allerlei statistieken te raadplegen.

Vergeleken met Hawk-Eye, de professionele apparatuur langs de tennisbaan, is de In/Out minder nauwkeurig. De foutmarge bedraagt 20 millimeter in plaats van 3 millimeter. Om de marge te verkleinen, gebruikt u hem in combinatie met een tweede exemplaar op de andere netpaal. Waarschijnlijk is hij deze zomer te koop.

De In/Out wordt gemonteerd op netpalen

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.