economie

Wie zitten er achter het bod op Unilever?

17 februari 2017Leestijd: 2 minuten

Braziliaans, nietsontziend en schatrijk: deze mannen zitten achter het miljardenbod op Unilever vrijdag. Ze staan bekend om hun saneringsoperaties. ‘Kosten zijn als nagels, die moet je blijven knippen.’

Unilever ontving vrijdag een ongevraagd overnamebod van zo’n 134 miljard euro van het Amerikaanse voedingsbedrijf Kraft Heinz, eigenaar van onder meer Honig, Heinz ketchup en Karvan Cévitam. De drijvende kracht achter het bod is het agressieve investeringsfonds 3G Capital, dat al jaren opzienbarende overnames doet.

Bierconglomeraat

De vijf Brazilianen die het fonds oprichtten, verdienden hun sporen met het uitbouwen van het Belgische bierconglomeraat AB InBev, in Nederland bekend van Hertog Jan en Hoegaarden. Na overnames van concurrenten Anheuser Busch en SABMiller is het nu de grootste bierbrouwerij ter wereld.

Onder de vlag van 3G Capital kochten Jorge Paulo Lemann, Beto Sicupira, Marcel Herrmann Telles en Roberto Thompson Motta in 2010 fastfoodketen Burger King. In 2015 volgde de Amerikaanse ketchupmaker Heinz, dat de Brazilianen samenvoegden met de eveneens Amerikaanse voedselgigant Kraft.

Hard saneren

De handelwijze is telkens dezelfde: genadeloos hard saneren. Een favoriet gezegde van een van de partners, Sicupira: ‘Costs are like fingernails. You have to cut them constantly.‘ Kosten zijn als nagels, die moet je blijven knippen.

3G Capital voert bij bedrijven zogeheten ‘zero-based budgeting’ in, wat inhoudt dat elke kostenpost telkens opnieuw moet worden verantwoord. De Brazilianen doen in zekere zin alsof het runnen van de zaak niets kost, zodat hun werknemers zich telkens opnieuw moeten verantwoorden. Zo is het bij Burger King verboden om zonder toestemming kleurkopieën te maken.

Snijden op hoofdkantoren

Dat snijden in de kosten wordt gevoeld in de hoofdkantoren van bedrijven die worden overgenomen. Toen bierbrouwerij InBev zijn Amerikaanse concurrent Anheuser-Busch inlijfde, verdween driekwart van de banen op het hoofdkantoor van het laatste bedrijf, 1.400 man in totaal.

Bij Heinz ging het om 500 man. De toplagen van de bedrijven worden in de regel gevuld met jonge, ambitieuze Brazilianen die snel door de rangen van de overgenomen bedrijven klimmen.

Miljardair

De oprichters van 3G Capital zijn allen miljardair. Voorman Jorge Paulo Lemann (77), een oud-tennisprof die vanwege kidnapdreiging al jaren in Zwitserland woont, is goed voor 27 miljard euro.

Het geld waarmee 3G Capital bedrijven overneemt, halen de Brazilianen op bij vermogende families. Ook de Zwitserse proftennisser Roger Federer investeerde volgens zakenkrant The Wall Street Journal in 3G Capital.

Voor de overname van Heinz en Kraft verleende de bekende superbelegger Warren Buffett financiering aan 3G Capital. In 2015 gaf een aandeelhouder in Warren Buffetts bedrijf Berkshire Hathaway op de aandeelhoudersvergadering aan te ‘walgen’ van de samenwerking met de Braziliaanse saneerders.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.