economie

Talpa geeft geen krimp na verhoogd bod op TMG door Mediahuis

19 februari 2017

In de strijd om Telegraaf Media Groep (TMG) heeft het Vlaamse Mediahuis samen met VP Exploitatie het overnamebod op het concern verhoogd. De bedrijven bieden nu 5,90 euro per aandeel TMG, waar eerst nog 5,25 euro werd geboden.

Eind 2016 kwam Mediahuis voor het eerst met een bod. Het bedrijf vormt samen met VP Exploitatie – de investeringsmaatschappij van  de familie Van Puijenbroek, grootaandeelhouder in TMG – één van de twee grote partijen die TMG willen overnemen. Ook Talpa Holding, het bedrijf van producent John de Mol, is geïnteresseerd in het mediabedrijf. De Mol zet het overnamebod op TMG, dat onder meer dagblad De Telegraaf uitgeeft, gewoon door, meldt zijn bedrijf maandag.

Overnamebod van Mediahuis biedt kansen, maar politici maken zich zorgen >>

Waarom laat De Mol niet los?

De Mol bezit zeker 20 procent van de TMG-aandelen. Het Belgische Mediahuis, dat ook NRC Handelsblad bezit, werd overboden door De Mol.

Daarna barstte de strijd los tussen beide partijen. Ook De Mol bood 5,90 euro per aandeel. Volgens de tv-producent is TMG van strategisch belang voor zijn Talpa. Beide bedrijven moeten worden samengevoegd. De Mol wil zijn aandelen in TMG dan ook niet verkopen.

Hoe zit het met het nieuwe bod?

VP Exploitatie en Mediahuis geven aan dat het boekenonderzoek is afgerond en dat beide na gesprekken met TMG-managers hebben besloten het bod te verhogen. Binnenkort zullen de bedrijven gezamenlijk een openbaar bod uitbrengen op alle aandelen TMG.

Het is ook mogelijk dat Mediahuis en De Mol de handen ineenslaan. ‘Wij willen graag om de tafel met Talpa Holding, zodat er goed overleg kan plaatsvinden over de bestaande en toekomstige relaties tussen Talpa en TMG,’ zegt Gert Ysebaert, bestuursvoorzitter van Mediahuis. ‘Wij sluiten continuering van het aandelenbelang van Talpa in TMG zeker niet bij voorbaat uit.’

Na de eerste berichten over de overnameplannen van Mediahuis werden Kamervragen gesteld aan minister Henk Kamp van Economische Zaken (VVD). PvdA-Kamerleden Mohammed Mohandis en Mei Li Vos maken zich naar eigen zeggen zorgen over de ‘indirecte staatssteun’ die Belgische dagbladenuitgevers ontvangen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.