economie

Griekse miljarden zijn druppel op een gloeiende plaat

20 februari 2017Leestijd: 2 minuten

Griekenland heeft maandag 2 miljard euro terugbetaald aan het noodfonds ESM. Geldschieters zien het als een positief signaal, maar de Griekse geldproblemen zijn verre van voorbij.

In 2015 ontving Griekenland 5,4 miljard euro van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), onder meer als kapitaal voor noodlijdende banken. In ruil voor het geld – een deel van de totale 89 miljard euro – moest een aantal banken wel flinke hervormingen doorvoeren. Zo eisten de geldschieters dat de Nationale Bank van Griekenland een dochteronderneming verkocht en de opbrengst gebruikt om ESM terug te betalen.

Geldschieters positief, het IMF niet

De economische groei is positiever dan gedacht – de OESO voorspelt voor 2017 een groei van 1,3 procent – en het Griekse begrotingstekort is minder hoog dan verwacht.

‘Dat Griekenland dit geld zo snel heeft terugbetaald, laat zien dat het land een betrouwbare partner is. Het is ook een signaal dat de herstructurering van de Griekse bankensector tot nu toe goed verloopt,’ zegt Klaus Regling, directeur van het ESM.

Politieke problemen

Hoewel de situatie van de Grieken nu positiever lijkt, blijft Athene wachten op een nieuw deel van het reddingspakket waarover in 2015 overeenstemming werd bereikt. De nieuwe lening aan Griekenland staat onder druk door politiek gesteggel tussen het IMF en Duitsland.

Deelname van het IMF blijft een voorwaarde van de Duitse regering, onder leiding van Angela Merkels CDU. Als het IMF niet wil meebetalen aan het volgende deel van het reddingspakket, weigert ook Duitsland akkoord te gaan met leningen aan Griekenland door de Europese Unie.

Het IMF wil alleen meebetalen als de Grieken schuldverlichting wordt beloofd, iets waar de regering in Berlijn juist niets van wil weten. Hoewel de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble (CDU) met verkiezingen in het zicht niet snel bereid zal zijn concessies te doen, zijn de EU-landen en het IMF het voorlopig wel eens geworden.

Nu het IMF en de EU een ‘gemeenschappelijk standpunt’ hebben bereikt over de Griekse schuld, zullen de partijen in Athene opnieuw overleg voeren over het volgende deel van het reddingspakket.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.