economie

EU dicht ‘sluiproute belastingontwijking’: drie vragen

21 februari 2017Leestijd: 2 minuten

Lidstaten van de Europese Unie gaan gezamenlijk belastingontwijking aanpakken. De eurogroep maakte dinsdag bekend sluiproutes te dichten: bedrijven kunnen geen ‘misbruik meer maken’ van de verschillen tussen EU-landen.

Elsevier.nl beantwoordt vier vragen over de oplossing van de EU.

Wat is precies het probleem?

Grote internationale bedrijven, in veel gevallen Amerikaanse multinationals, maken gebruik van belastingvoordelen in verschillende landen. Dit worden hybride mismatches genoemd. Via bepaalde constructies worden bedrijven opgedeeld in meerder delen, die in diverse landen tegelijk van verschillende belastingvoordelen profiteren.

Uiteindelijk betalen deze bedrijven veel minder belasting dan normaal. Deze manier van belastingontwijking is niet direct illegaal, de eurogroep wil met de nieuwe richtlijnen zorgen voor ‘eerlijkere belastingen’.

En wat is de oplossing?

Vanaf 2020 – in 2022 zullen de regels volledig zijn geïmplementeerd – worden deze gaten gedicht. De EU krijgt nu ook de macht om deze mismatches aan te pakken, zelfs als niet-lidstaten betrokken zijn. In 2019 zijn al regels van kracht die ervoor zorgen dat regels die belastingmisbruik moeten voorkomen overal in de EU gelden.

Landen die weigeren mee te werken aan het bestrijden van belastingontwijking, worden door de eurogroep op een zwarte lijst gezet.

Waarom nu?

Al twee jaar werkt de EU aan een oplossing voor belastingontwijkingen en zogenaamdesweetheart deals’ tussen lidstaten en multinationals. De Europese Commissie had zijn zinnen gezet op een belastingwet in 2019. Eurogroep-voorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wilde de multinationals tot 2024 de tijd geven om orde op zaken te stellen.

Nu lijkt een compromis bereikt met de EU-lidstaten, en gelden de regels al vanaf 2020. Dat komt ook mooi uit voor Dijsselbloem, wiens partij zich in de aanloop naar de verkiezingen verzet tegen ‘creatieve multinationals’ en belastingdeals tussen bedrijven en lidstaten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.