economie

Ook presidentskandidaat Macron voorziet einde eurozone

11 januari 2017

De Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron vindt dat de euro flink moet worden hervormd. Gebeurt dat niet, dan kan binnen tien jaar een einde komen aan de gezamenlijke munt.

Macron – een voormalige socialist, maar nu een onafhankelijke kandidaat bij de Franse presidentsverkiezingen – is op bezoek in Berlijn. In een speech op de Humboldt Universiteit zei hij dat ‘we allemaal moeten erkennen dat de euro incompleet is en dat hij niet kan blijven voortbestaan zonder grote hervormingen’.

Macron geeft huidige euro nog tien jaar
De politicus – die in sommige peilingen een serieuze concurrent is geworden van Marine Le Pen (FN) en François Fillon (UMP) zegt dat het huidige systeem Europa ‘geen internationale soevereiniteit heeft opgeleverd ten opzichte van de dollar’ en bovendien dat ‘de verschillen tussen de lidstaten niet zijn verkleind’. Dat was wel de bedoeling van de euro, aldus de politicus.

Volgens Macron is duidelijk dat vooral Duitsland heeft geprofiteerd van de munt en de door Brussel opgelegde bezuinigingspolitiek. ‘De euro is niets meer dan een zwakke Duitse mark. Binnen tien jaar kan de euro afgebroken zijn.’

EvenementElsevier stelt de vraag: wat is er mis met de belastingen in Nederland? Kamerleden gaan op 16 februari met elkaar in debat.Lees meer>Image may contain: 5 people, people smiling, text

Investeringsplan niet populair bij Duitsland, Nederland
Als president wil de voormalige minister van Economische Zaken juist flink investeren in de Franse economie, door hervormingen van de arbeidsmarkt en een nieuw onderwijssysteem. In zijn ideale eurozone zouden worstelende lidstaten juist financieel moeten worden geholpen door andere EU-staten. Zo’n plan zou niet alleen Merkel, maar ook Nederland tegen de borst stuiten.

De euro wordt de laatste maanden van alle kanten aangevallen. Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz zei in een interview met Elsevier dat doormodderen met de huidige munt catastrofale gevolgen kan hebben.

‘De eurozone zit vast in een situatie waarin het niet méér Europa kan accepteren, en zeker niet minder. Mensen willen wel de euro als munt, maar ze willen niet de grote hervormingen die ervoor nodig zijn om hem werkend te maken. Een muntunie heeft tijd nodig, zeggen ze dan. Maar het is duidelijk dat Europa die tijd niet krijgt.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.