economie

‘Juncker dwarsboomde EU juist toen hij premier Luxemburg was’

01 januari 2017Leestijd: 2 minuten

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, verzette zich tijdens zijn termijn als premier van Luxemburg meermaals tegen antibelastingontduikingsprogramma’s van de Europese Unie. Dat blijkt uit gelekte documenten.

Negentien jaar geleden werd het Gedragscodecomité voor Bedrijvenbelasting opgezet binnen de Europese Commissie. Het comité onderzocht oneerlijke belastingvoordelen die door landen werden gegeven om het aantrekkelijker te maken voor bedrijven zich te vestigen in dat land.

2016-12-15 19:10:24 epaselect epa05677582 European commission President Jean-Claude Juncker gives final news conference during at the end of an European Summit in Brussels, Belgium, 15 December 2016. EU leaders meet for a one-day summit which will mainly focus on the implementation of the EU-Turkey agreement on migration and the EU Internal Security Strategy. 27 leaders are scheduled to later meet informally for a dinner to discuss the Brexit process. EPA/OLIVIER HOSLETLees ook: Juncker wil af van nepnieuws, gaat strenger letten op sociale media

EU-staten lagen dwars

Een groep landen met afgevaardigden in het comité begon samen te zweren en de onderzoekstrajecten van het comité te vertragen. Onder leiding van Luxemburg trachtte de groep met vooral kleine lidstaten een stokje te steken voor de onderzoeken naar de belastingtarieven van EU-landen.

De uitdijende bemoeienis van Brussel over belastingdeals was een doorn in het oog voor een aantal lidstaten, dat zich verzette tegen de ingrijpende wetten. Uit gelekte documenten in handen van onder andere The Guardian blijkt dat de lidstaten hun deelname aan het comité ‘structureel’ zouden hebben misbruikt.

EU pakt belastingdeals nu juist hard aan

Juncker was tussen 1995 en 2013 premier van Luxemburg, en richtte zich ook als minister van Financiën en later Economische Zaken vaak op belastingafspraken. Pas onder leiding van de huidige premier Xavier Bettel kwam een einde aan het dwarsliggen door Luxemburg.

Lees meer: EU op oorlogspad, Amerikaanse bedrijven worden aaangepakt >>

De nieuwe informatie over het gedrag van Luxemburg komt op een pijnlijk moment voor Juncker: de Europese Commissie lag de afgelopen maanden behoorlijk onder vuur vanwege het beleid van Mededinging-commissaris Margrethe Vestager. Vestager pakt belastingafspraken, zogeheten ‘sweatheart deals’ hard aan, en de Commissie heeft aangegeven het bestrijden van belastingakkoorden tussen landen en bedrijven als prioriteit te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.