buitenland

Zo worden de EU-miljarden aan Turkije besteed

02 december 2016Leestijd: 2 minuten

Het Europees Parlement overweegt de gesprekken met Turkije over toetreding tot de Europese Unie stil te leggen, maar ondertussen blijft de EU betalen aan het land. Een groot deel van de 4,45 miljard euro die de EU betaalt aan Turkije, wordt geïnvesteerd in de opvang van vluchtelingen en migranten in het land.

2015-10-05 17:05:10 Turkey's President Recep Tayyip Erdogan (L) and European Commission President Jean-Claude Juncker address a brief statement as Erdogan arrive at the European Commission in Brussels, on October 5, 2015. AFP PHOTO / EMMANUEL DUNANDMiljarden euro’s naar Turkije, zolang EU-gesprekken lopen

Dat blijkt uit een brief van de minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA). Het zogenaamde ‘pretoetredingsinstrument’ (IPA II) investeert ongeveer 4,45 miljard euro in voorbereidingen voor het lidmaatschap, sociaal-economische ontwikkeling, onderwijs en werk, en investeringen in landbouw.

Geld naar de rechtsstaat in Turkije

Koenders meldt dat de EU ‘mede op aandringen van Nederland’ zorgt dat meer dan eenderde van het geld naar projecten gaat die zorgpunten in Turkije op het gebied van rechtsstaat, fundamentele rechten, democratie en openbaar bestuur adresseren. Na de mislukte staatsgreep deze zomer heeft het Europees Parlement zich juist uitgesproken over de inbreuk op de rechtsstaat door de tienduizenden arrestaties en ontslagrondes.

Volgend jaar zal een groter deel van IPA II worden geïnvesteerd in de verbetering van de rechtsstaat en de democratie, juist vanwege de acties van de Turkse autoriteiten naar aanleiding van de staatsgreep. ‘De beste manier om de Turkse democratie te versterken is door te blijven sparren met Turkije, door de gesprekken te laten doorgaan,’ aldus EU-buitenlandchef Federica Mogherini.

Door migratiedeal gesprekken in stand

De omstreden migratiedeal tussen de EU en Turkije zorgt er ook voor dat de Europese Commissie de gesprekken over toetreding niet zomaar wil opgeven. Ook de VVD noemt de deal ‘spectaculair succesvol’, en wil doorgaan met het overleg, ondanks het feit dat de partij denkt dat Turkije nooit daadwerkelijk zal toetreden tot de EU. In de brief wordt ook de motie genoemd door de oppositie in de Tweede Kamer voor het opschorten van de toetredingsgesprekken.

2016-11-09 08:24:43 Turkey's EU Minister Omer Celik delivers a speech during a press conference on European Union (EU)'s report on Turkish candidacy for EU, on November 9, 2016 in Ankara. Turkey on November 9, 2016 slammed as "far from objective" an EU report on its stalled membership bid that accused Ankara of backsliding on criteria and told the government to decide whether it was serious about accession. "There are sections in the report that are very far from being objective," Turkish EU Affairs Minister Omer Celik told a televised news conference in Ankara. / AFP PHOTO / ADEM ALTAN‘Turkije gaat te ver’: einde gesprek toetreding EU?

Vanuit IPA II en de voorganger van het ‘pretoetredingsinstrument’ (IPA I) wordt 1,2 miljard euro geïnvesteerd in de opvang van migranten in Turkije. In totaal ontvangt Turkije 3 miljard euro voor faciliteiten voor migranten, waarvan het overgrote deel uit het EU-budget komt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.