#Turkije

Erdogan ziet buitenlands complot in vrije val lira

07 december 2016

De Turkse lira is sinds de mislukte staatsgreep afgelopen zomer ingestort. President Recep Tayyip Erdogan noemt het ‘economische sabotage’ van zijn tegenstanders en wil de ‘tirannie van de dollar’ bestrijden.

In een jaar tijd verloor de lira zo’n 20 procent van zijn waarde. Vooral sinds de verkiezing van Donald Trump, begin november, is de waarde van de dollar gestegen en de Turkse munt – net als veel andere munten in opkomende economieën – hard gedaald.

Bovendien lijkt de tijd van extreem lage Amerikaanse (en Europese) rentes ten einde te komen, waardoor buitenlandse financiering duurder zal worden voor Turkse bedrijven. Een groot probleem, zo stelt de Financial Times, omdat Turkse bedrijven voor meer dan 210 miljard dollar aan buitenlandse schulden hebben.

De onverwachte stap om de rente te verhogen, eind november genomen door de Turkse centrale bank, had weinig effect. Even stond de lira zelfs op het laagste niveau ooit ten opzichte van de dollar. Hogere inflatie ligt volgend jaar op de loer, gaf de president van de bank dinsdag aan.

‘Economische sabotage’, roept Erdogan
Dat Erdogan zich serieuze zorgen maakt over de koersdaling blijkt wel uit de reeks smeekbedes die hij de afgelopen dagen heeft gedaan. Hij riep de bevolking onder meer op om ‘de buitenlandse munten onder hun kussens’ in te wisselen voor lira’s, zodat ‘het volk’ de ‘tirannie van de dollar’ kan tegengaan.

erdogna-lira
Turkse media kwamen al snel met berichten over lange wachtrijen bij wisselkantoren, omdat ‘patriotten de economie willen steunen’. Foto: TRTHaber

De Turkse president gelooft in een complot dat tegenstanders zijn regime met ‘economische sabotage’ ten val willen brengen. ‘Omdat het met tanks, geweren en F-16s niet lukte. Dit is geen nieuw spelletje. Vooral in de laatste drie jaar proberen ze continu om economische crises als troefkaart te gebruiken,’ zei Erdogan afgelopen weekend. Wie ‘ze’ is, daar liet Erdogan zich niet over uit.

Regeringsgezinde media meldden spoedig lange rijen voor wisselkantoren en gaven aandacht aan allerlei patriottistische initiatieven. Zo liet een busbedrijf Turken gratis instappen, en beloofde een kapper gratis knipbeurten te geven aan mensen die meer dan 300 dollar hebben ingewisseld voor lira’s. Economen vragen zich af of kleinschalige initiatieven überhaupt effect zullen sorteren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.