economie

Airbnb gaat beter toezien op regels in Amsterdam

01 december 2016Leestijd: 2 minuten

Huizenverhuursite Airbnb heeft nieuwe afspraken gemaakt met de gemeente Amsterdam over vakantiehuur door particulieren. Door actievere controle op de verhuur moeten de zogeheten ‘illegale hotels’ worden bestreden.

De Amerikaanse verhuursite heeft met Amsterdam afgesproken dat huizen of appartementen die langer dan zestig dagen worden verhuurd automatisch van de site verdwijnen. Na zestig dagen is er in Amsterdam geen sprake meer van particuliere vakantieverhuur, maar van commerciële verhuur waar een vergunning voor nodig is.

Amsterdam hamert al langer op deze maatregel, maar de verhuursite weigerde tot nu toe aan de oproep gehoor te geven. De verhuur op Airbnb staat nergens geregistreerd, waardoor het voor een gemeente vrijwel onmogelijk is om de regels te handhaven. Een verzoek om de gegevens van Airbnb-gebruikers door te geven aan de autoriteiten werd en wordt door het Amerikaanse bedrijf afgewezen vanwege Europese privacywetgeving.

De nu gesloten deal is daarom een compromis. Airbnb geeft de gegevens, die ook de Belastingdienst graag zou willen hebben, niet, maar gaat wel zelf actiever controleren op illegale verhuur.

Klachtenloket

Ook introduceert het bedrijf een digitaal loket waar buren kunnen klagen over overlast door een verhuurde woning. Er zouden zelfs speciale ‘interventieteams’ zijn die direct op pad kunnen gaan na een melding. De gemeente Amsterdam start samen met Airbnb een campagne om de spelregels onder de aandacht te brengen.

Particulieren die hun huis tijdelijk doorverhuren via platforms als Airbnb bezorgen veel gemeenten, en vooral Amsterdam, veel kopzorgen. Veel pandjesbazen misbruiken de website door hun panden continu commercieel te verhuren aan toeristen, terwijl hier lang niet altijd een vergunning voor is aangevraagd.

Daarnaast is onderhuur in Nederland wettelijk verboden, tenzij er toestemming is gevraagd aan de eigenaar of hypotheekverstrekker. Die toestemming wordt in de praktijk nauwelijks gevraagd, waardoor de meeste verhuur op Airbnb illegaal is. Dit zorgt ervoor dat verhuurders vaak slecht of helemaal niet verzekerd zijn en zij dikwijls geen belasting betalen over hun inkomsten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.