economie

Weer banen weg bij ABN Amro: wat u moet weten

16 november 2016

ABN Amro zet alweer het mes in het personeelsbestand om kosten te besparen. De bank kondigde woensdag de tweede ontslagronde in drie maanden aan: 1.500 banen worden geschrapt.

De bank hoopt verder te digitaliseren en zo de besparingen te kunnen realiseren. De ontslagronde moet 400 miljoen euro aan kosten besparen, boven op de 200 miljoen aan kostenbesparingen van de ontslagronde die in september werd aangekondigd, toen 1.375 banen werden geschrapt.

Project Simplify

Bij de presentatie van de kwartaalcijfers kondigde ABN Amro de extra bezuinigingen aan. Het concern wist in het afgelopen kwartaal de winst met bijna eenvijfde te laten stijgen. De winst kwam uit op 607 miljoen euro, ten opzichte van 509 miljoen in hetzelfde kwartaal in 2015.

De verdere digitaliseringen de focus op efficiënter werken maken deel uit van ‘Project Simplify’, waarmee de bank zichzelf wil ‘streamlinen’ en zo honderden miljoenen euro’s wil besparen. Een van de architecten van het bezuinigingsprogramma, Kees van Dijkhuizen, werd vorige week dinsdag benoemd tot CEO. Hij volgt Gerrit Zalm op als topman van de bank.

Verlagen kostenratio

Het ultieme doel van het programma is het verlagen van de kostenratio: ABN Amro zal efficiënter moeten werken. In het eerste halfjaar van 2016 was de koersratio van de bank bijna 62 procent. Het bedrijf wil werken naar een kostenratio van onder de 60 procent. Over het algemeen hebben efficiënte banken een ratio van 50 procent.

Toen de eerste ontslagronde werd aangekondigd, gaf Zalm aan dat het vooral gaat om ondersteunende functies, zoals finance, HR, communicatie en externe medewerkers. Over de nieuwe ontslagronde zijn geen verdere details bekend.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.