economie

Stakingen bij KLM ophanden om pensioenoverleg

30 november 2016Leestijd: 1 minuut

De piloten van KLM bereiden zich voor op stakingsacties. De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers zegt dat de maandenlange onderhandelingen met de KLM-directie over de pensioenen zijn mislukt.

De pilotenvakbond heeft een Actie Informatie Team opgericht om acties uit te stippelen. Stakingen zijn volgens de bond nu te verwachten. Wanneer de eerste KLM-vluchten worden geschrapt, is nog niet bekend. De weken voor Kerst zijn de drukste dagen van het jaar op Schiphol.

Hoge pensioenpremies

Verkeersvliegers hebben een hoog inkomen, maar omdat zij op vrij jonge leeftijd met pensioen gaan, zijn de pensioenpremies hoog. De bijdrage van de vliegtuigmaatschappij in het pensioenfonds is ook omvangrijk. KLM voelt zich door de internationale concurrentie gedwongen hierop fors te bezuinigen. In een rechtszaak hierover werd de KLM vanochtend door de Amsterdamse rechter in het ongelijk gesteld.

Blijft KLM overeind in de wedloop om comfort aan boord?

Vandaag om 13.00 uur verliep een ultimatum dat de pilotenvakbond de KLM had gesteld. VNV-voorzitter Steven Verhagen zegt: ‘KLM deed exact op dat moment een tegenvoorstel, maar dat was oude wijn in nieuwe zakken. We moeten nu concluderen dat we er pratend niet uitkomen.’

De voorman van de verkeersvliegers zei: ‘Wij zijn verbolgen dat KLM in rechtszaken de feiten bewust verdraait en de rechter mis-informeert. Bijzonder jammer dat we na 21 jaar zonder grote arbeidsonrust deze stap moeten zetten.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.