economie

Ook Draghi geeft toe: euro en eurozone zijn broos

28 november 2016Leestijd: 2 minuten

De Europese Centrale Bank wil voorlopig waarschijnlijk doorgaan met het stimulerende monetaire beleid, laat president Mario Draghi doorschemeren. Europese economische samenwerking is het antwoord op de huidige onzekerheid, beweert de centrale bank.

2016-11-02 00:00:00 German Chancellor Angela Merkel (3rd L) gives a press conference on November 2, 2016 at the Chancellery in Berlin as she is handed over the annual report on the country's economic development by members of the German Council of Economic Experts (L-R) Volker Wieland, Peter Bofinger, (Merkel), Christoph M Schmidt (the council's chairman), Isabel Schnabel and Lars P Feld. The experts also known as the five "wise men" predicted economic growth for the eurozone of 1.6 percent in 2016 and 1.4 percent in 2017. / AFP PHOTO / dpa / Michael Kappeler / Germany OUTHet beleid van de ECB is ‘funest voor financiële stabiliteit’

Draghi werd maandag aan de tand gevoeld over het beleid van de ECB door leden van het Europees Parlement. In maart komt officieel een einde aan het kwantitatieve verruimingsproject van de centrale bank, bekend als QE. Op 8 december maakt de ECB bekend of het de QE toch zal verlengen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Gaat Draghi verder met QE?

Grote kans dat Draghi toch besluit de verruiming verder te zetten. Daarnaast riep de bankier op tot nauwere economische samenwerking tussen eurozone-landen. Alleen zo is de muntunie opgewassen tegen de economische onzekerheden. ‘Een belangrijke les van de financiële crisis is dat een half afgebouwd huis niet stevig is, maar juist breekbaar,’ aldus de ECB-baas.

De eurozone heeft al jaren te maken met magere groei en verschillende crises. Ook de munteenheid is er na de eurocrisis nooit echt hersteld. Om na de financiële crisis kunstmatig groei aan te wakkeren, heeft de Europese Centrale Bank een bijzonder monetair beleid gehanteerd: de rente wordt extreem laag gehouden, terwijl de ECB staatsobligaties opkoopt, om meer euro’s te printen, en te zorgen voor meer geld in de omloop.

Kritiek op ECB-beleid

Maar de strategie van de ECB heeft nog steeds niet het gewenste resultaat opgeleverd. Onder meer de ‘Duitse wijze mannen’, topeconomen die de regering adviseren, hebben flink uitgehaald naar de ECB en het monetaire beleid van de afgelopen jaren.

De strategie van de centrale bank geeft lidstaten veel te veel ruimte zich te misdragen. Schadelijk is met name de kwantitatieve verruiming, waarbij de bank staatsobligaties opkoopt, zodat er meer euro’s in omloop zijn. Het monetaire beleid van de ECB is ‘ongepast voor zowel de eurozone als Duitsland’, stellen de economen. De financiële stabiliteit van de hele eurozone wordt aangetast door het schadelijke beleid: de eurocrisis kan nooit worden opgelost als de ECB zo doorgaat, beweren de economen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.