economie

Europees economisch beleid ‘funest voor financiële stabiliteit’

02 november 2016Leestijd: 2 minuten

Lidstaten van de Europese Unie (EU) werken veel te veel samen op fiscaal en economisch niveau, concluderen de Duitse topeconomen die de regering adviseren. Europese integratie is goed, maar de euro-samenwerking gaat veel te ver.

Het eurobeleid laat sowieso nogal wat te wensen over, stellen de ‘Duitse wijze mannen’ in een keihard rapport. Het gaat om de economische adviesraad van de Duitse regering, de Duitse Raad van Economische Experts, die al vaker kritiek heeft geuit op het eurozonebeleid.

Tijd voor hervormingen

Vorig jaar, toen de trojka weer in overleg was met Griekenland over schuldenverlichting en een nieuw reddingspakket, gaf de Raad van Economische Experts aan dat de eurozone de mogelijkheid moet hebben landen uit de euro te zetten.

‘Tijd voor hervormingen,’ roepen de economen nu op: ook de Europese Centrale Bank (ECB) krijgt er behoorlijk van langs. Het beleid van de centrale bank geeft lidstaten veel te veel ruimte zich te misdragen. Schadelijk is met name de kwantitatieve verruiming (QE) van ECB-president Mario Draghi, waarbij de bank staatsobligaties opkoopt, zodat er meer euro’s in omloop zijn.

Het monetaire beleid van de ECB is ‘ongepast voor zowel de eurozone als Duitsland’, stellen de economen. De financiële stabiliteit van de hele eurozone wordt aangetast door het schadelijke beleid: de eurocrisis kan nooit worden opgelost als de ECB zo doorgaan, beweren de economen. Het QE-programma moet worden stopgezet, of drastisch verminderd: de ECB legt met het de verruiming de focus verkeerd, en zou zich moeten richten op het aanpakken van landen die geen economische hervormingen willen doorvoeren.

Kritiek op ECB

2711283-2ECB neemt economisch slechte besluiten, bemoeit zich met politiek en legt een hypotheek op onze toekomst. Niet de centrale bank die ons was beloofd

De ECB krijgt de laatste jaren forse kritiek vanwege het monetaire beleid van Draghi. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble uitte eerder dit jaar ook zijn onvrede over het beleid van de ECB. De extreem lage rentetarieven en de kwantitatieve verruiming worden gepresenteerd als oplossing voor het langzame economische herstel van de Eurozone, maar het QE-programma zorgt volgens de economen alleen maar voor problemen.

Draghi wordt verwacht in december aan te kondigen dat de ECB het QE-programma met zes maanden verlengt. Momenteel koopt de centrale bank zo’n 80 miljard euro aan staatsobligaties op per maand.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.