economie

Wie is Kees van Dijkhuizen, opvolger van ABN-topman Gerrit Zalm?

08 november 2016Leestijd: 2 minuten

Kees van Dijkhuizen, de huidige financiële directeur van ABN Amro, volgt CEO Gerrit Zalm op, maakt de bank dinsdag bekend. Het vertrek van Zalm werd in september aangekondigd, en de zoektocht naar een nieuwe topman ging direct van start.

Normaal gesproken laat een bedrijf op zo’n moment weten wie de nieuwe topman wordt, maar ABN gaf alleen aan dat er naar een opvolger wordt gezocht.

CFO

Van Dijkhuizen werkt sinds juni 2013 bij ABN Amro als chief financial officer (CFO). Hij zal officieel worden benoemd tot de nieuwe topman van de bank nadat de toezichthouders toestemming hebben gegeven, waarschijnlijk uiterlijk in februari 2017.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem lag de afgelopen weken overhoop met de top van ABN Amro, omdat hij wilde dat de nieuwe CEO een ‘maatschappelijk profiel’ heeft.

Waar een Raad van Commissarissen normaal onafhankelijk te werk kan gaan tijdens de zoektocht naar een nieuwe CEO, stond de Nederlandse staat als dominante aandeelhouder in de weg.

Chris Vogelzang

Chris Vogelzang, die sinds 2000 bij ABN werkt, leek de gedoodverfde interne kandidaat. Hij was de ideale kandidaat van de commissarissen, maar Dijsselbloem voelde weinig voor het bestuurslid. De benoeming van Van Dijkhuizen moet een einde maken aan de ruzie tussen Dijsselbloem en de ABN-top. Hij is een bankier, maar ook een voormalig topambtenaar, die verschillende ambten heeft bekleed op de ministeries van Financiën en Economische Zaken.

Het lijkt een compromis te zijn tussen het bestuur van de bank en het ministerie van Financiële Zaken: ‘Zijn ervaring, gecombineerd met zijn persoonlijke integriteit en leiderschapsstijl, maakt hem zeer geschikt om ABN AMRO te leiden,’ stelt Olga Zoutendijk, de voorzitter van de raad van commissarissen van het financiële concern. ‘Hij heeft zich bewezen als een uitstekende bankier en als bestuurder met een sterke maatschappelijke antenne,’ zegt Dijsselbloem.

Van Dijkhuizen was tevens de voorzitter van de commissie die mogelijke verbeterpunten van het belastingstelsel onderzocht. Na het onderzoek concludeerde Van Dijkhuizen in een eindrapport dat het Nederlandse stelsel radicaal moest veranderen. Daarnaast heeft hij als financieel topman voor de Haagse bank NIBC gewerkt.

Onder Van Dijkhuizen kwam ABN Amro met ‘Project Simplify’, een grootschalig kostenbesparingsprogramma: de bank wil 200 miljoen euro besparen. ABN Amro maakte in september bekend dat het voor dit project misschien wel 1.375 banen schrapt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.