Canada reageert op Belgisch akkoord CETA: ‘Eerst zien, dan geloven’

27 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Trudeau besloot al eerder om donderdag niet naar Brussel af te reizen voor CETA - Foto: AFP

Na lang vergaderen is België donderdagmiddag eindelijk akkoord gegaan met CETA, het handelsverdrag tussen Canada en de Europese Unie. De Walen lagen dwars, maar die bezwaren lijken nu weggenomen: Canada reageert voorzichtig optimistisch.

Canada lijkt het nog niet echt te geloven. ‘We hopen dat de Europeanen er onderling uit zijn want Canada is klaar om te tekenen,’ zegt de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Stephane Dion donderdag. ‘Als dit nieuws werkelijkheid wordt, is het uitstekend nieuws,’ aldus Dion.

Het is duidelijk dat Canada nog altijd sceptisch is, nadat Wallonië eerder plotseling roet in het eten gooide en de Belgische deelname aan CETA blokkeerde. De andere 27 lidstaten van de Europese Unie waren al akkoord met het verdrag.

Minister van Handel is terughoudend

Afgelopen vrijdag schokte Wallonië de betrokken partijen, door zich vast te houden aan het verzet tegen het verdrag. Uiteindelijk klapten de onderhandelingen, en verliet de Canadese minister van Handel Christina Freeland bijna in tranen de zaal. ‘De EU is blijkbaar niet in staan om internationale akkoorden te sluiten,’ was haar conclusie.

Het kantoor van Freeland reageert dan ook terughoudend: ‘Er is nog veel werk te verzetten. Er zijn nog een aantal stappen die moeten worden doorlopen voordat we daadwerkelijk kunnen tekenen,’ zegt de woordvoerder van Freeland tegen de Canadese omroep CBS News.

De Walen vreesden naar eigen zeggen onder meer dat ‘agressieve’ Amerikaanse bedrijven vanuit Canada profiteren van CETA. Daarnaast vinden ze dat de Waalse landbouw bedreigd wordt door het akkoord, en zouden niet alle afspraken in de tekst bindend genoeg zijn.

Zorgen over andere Europese deelstaten

Oorspronkelijk stond er voor donderdag een top met Canada gepland, maar de Canadese premier Justin Trudeau besloot eerder al niet te komen, gezien de problemen rondom Wallonië. Trudeau’s regering liet eerder al weten klaar te zijn om een handtekening te zetten als de Belgen eruit zijn.

Eerder op de dag zei de president van de Europese Raad Donald Tusk al dat hij pas contact opneemt met de Canadese premier als ‘alle procedures voor het tekenen doorlopen zijn’. De EU zou zich zorgen maken dat andere deelstaten plotseling gaan dwarsliggen. Voordat het verdrag ondertekend kan worden, moet het namelijk nog door het Europees Parlement worden goedgekeurd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.