Belgische deal in CETA-drama? Dan zijn we er nog niet

26 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Deze Duitsers demonstreren tegen CETA - bron: EPA

De onderhandelingen over het CETA-verdrag zorgen voor verwarring: hoe staat het er nu eigenlijk echt voor? Duidelijk is dat er van alle kanten flinke druk wordt uitgeoefend op de Walen, maar die geven tot dusver geen krimp.

Alle ogen zijn gericht op de Belgische federale overheid en de federale regeringen. Immers, de Walen en Vlamingen moeten er toch echt samen uitkomen, wil het tot een eerste akkoord komen over het Europees-Canadese vrijhandelsverdrag. Het koortsachtige overleg gaat gewoon verder, maar de speciale top die donderdag was gepland is ondertussen afgelast.

Akkoord is binnen handbereik?

Volgens een van de prominentste onderhandelaars, de Belgische vicepremier Didier Reynders – Nederlandstalige achternaam, maar geboren in het Franstalige Luik –  is een akkoord binnen handbereik. Dat baseert hij op het feit dat er ‘niet meer om nieuwe teksten’ wordt gevraagd. Er zouden geen eisen bijkomen, alles ligt voor. De ambassadeurs van de EU-lidstaten staan klaar om bij elkaar te komen als er een akkoord op tafel ligt, zei Reynders. Hun toestemming is ook nog nodig voor ondertekening.

In het Waalse kamp – waar zoveel tegenstand bestaat tegen het verdrag – zijn ze heel wat sceptischer. De premiers van de Waalse regering en de Franse gemeenschap, Paul Magnette en Rudy Demotte meldden deze middag, nadat overleg was hervat, dat er nog heel wat moet gebeuren vooraleer er kan worden gesproken van een succes.

Top met Canada ‘geen realistisch scenario’

Beiden willen een eventueel akkoord – een intra-Belgisch akkoord dus – eerst voorleggen aan hun parlementen. Dat blijkt strikt genoeg niet nodig. Het is dan ook, vanwege het beladen onderwerp, een ‘politieke keuze’. Daar gaat ook weer tijd overheen. Demotte denkt dan ook dat de geplande feestelijke ondertekening op de Europees-Canadese top van donderdag geen realistisch scenario is.

Maar EU-leiders houden de moed erin. De top, waarbij ook de Canadese premier Justin Trudeau aanwezig is, is namelijk nog altijd niet geannuleerd. Jean-Claude Juncker en Donald Tusk zeiden vandaag nog altijd optimistisch gestemd te zijn. ‘Zullen we het verdrag morgen kunnen ondertekenen? Dat kunnen we nog niet zeggen, maar wat belangrijker is dan de ondertekening is dat België het eens wordt,’ sprak Juncker, voorzitter van de Europese Commissie.