Merkel vraagt hulp aan Duitse bedrijven bij Brexit-onderhandelingen

06 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
May (L) en Merkel maken zich op voor het overleg in Brussel Foto: AFP

Tijdens de partijconferentie van de Conservatieven maakte de regerende Britse partij van premier Theresa May duidelijk dat een Brexit koste wat het kost zal gebeuren. Maar Groot-Brittannië en de Europese Unie worden het maar niet eens over de Britse positie in de interne markt.

Naast de stellige standpunten over het vertrek uit de EU richt de partij zich op het belang van het Britse volk en de aanpak van immigratie. Met controversiële plannen wil het ministerie van Binnenlandse Zaken er bijvoorbeeld voor zorgen dat meer Britten aan een baan komen, in plaats van migranten.

‘Harde Brexit’ is een mogelijkheid

Het kabinet van May werd beschuldigd het Brexit-proces te vertragen, misschien zelfs wel in de hoop uiteindelijk niet uit de EU te stappen. ‘Brexit betekent Brexit,’ hield May steevast vol. Als het aan de premier ligt, blijft het land echter lid van de interne markt. Groot-Brittannië zet waarschijnlijk de hakken in het zand, en vecht voor toegang tot de interne markt, zonder akkoord te gaan met de migratie-eisen van de Europese Unie.

Merkel vs May

Terwijl May zich opmaakt voor felle onderhandelingen in Brussel, lijkt ook de Duitse bonskanselier Angela Merkel klaar voor een langdurig overleg met Westminster. Merkel zal het May naar verwachting zeer moeilijk maken tijdens de onderhandelingen. Een enkele uitzondering op Europese regels over de interne markt kan ‘een systematische uitdaging worden voor de hele Europese Unie’, aldus Merkel.

Als de EU een uitzondering maakt voor Groot-Brittannië, zal dat voor ontevredenheid zorgen in andere lidstaten, stelt Merkel. In juli bleek nog dat er een migratienoodremplan op tafel ligt in Brussel voor Groot-Brittannië, maar daar zouden de Britten dus geen gebruik van kunnen maken.

Merkel deed zelfs een oproep aan Duitse bedrijven om solidair te zijn met de Europese overheden. De Britse overheid verwachtte dat Duitse bedrijven alles op alles zetten om het lidmaatschap van de Britten van de vrije markt veilig te stellen, maar handel met andere EU-lidstaten zou volgens industriële belangenbehartigers belangrijker zijn voor Duitse bedrijven dan de banden met Groot-Brittannië.

Bauke Schram
Bauke Schram (1993) werkte van april 2016 tot september 2017 online redacteur bij Elsevier Weekblad.
Lees meer
Bauke Schram

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.