Justin Trudeau blijft maar thuis na nieuwe blokkade CETA

27 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Justin Trudeau met Kate, de vrouw van de Britse prins William - bron:AFP

De Belgen beslissen over het lot van het CETA-verdrag tussen Canada en de EU. Leiders van de regionale regeringen en de federale overheid moeten nog altijd tot een vergelijk komen. Donderdagochtend gaan de gesprekken verder.

Vandaag stond er ook een top in Brussel op het programma, waarop het akkoord feestelijk moest worden ondertekend.

Justin Trudeau reist niet naar Europa

Maar van die aanvankelijke voorpret is weinig meer over. De Canadese premier Justin Trudeau heeft vanwege het dramatische verloop van de onderhandelingen besloten om maar niet af te reizen naar Europa, schrijven media in Canada. ‘Wij blijven stand-bye om onze handtekening onder dit belangrijke akkoord te zetten zodra Europa er klaar voor is,’ zegt een woordvoerder van de Canadese minister voor Internationale Handel, Chrystia Freeland.

Woensdag waren er overal geluiden dat een deal ophanden was. Volgens de Belgische vicepremier Didier Reynders zei dat er niet werd gevraagd ‘om nieuwe teksten’ en dat de documenten die nu voorlagen, verder zouden worden geanalyseerd. De premier van de Duitstalige gemeenschap Oliver Paasch sprak woensdagavond woorden van soortgelijke strekking. ‘We hebben veel vooruitgang geboekt en een akkoord is dichtbij.’

Bescherming voor landbouwers

Maar dat werd tegengesproken door de Waalse afvaardiging. Daar zijn ze heel wat sceptischer. De premiers van de Waalse regering en de Franse gemeenschap, Paul Magnette en Rudy Demotte meldden woensdagmiddag, nadat het overleg was hervat, dat er nog heel wat moest gebeuren vooraleer er kon worden gesproken van een succes. Naar nu blijkt liggen vooral de Franstalige christendemocraten dwars, schrijft VRT. De partij doet dat omdat het betere bescherming voor landbouwers eist.

Er zijn volgens de Vlaamse omroep al afspraken gemaakt over betere beschermingsmechanismen, maar de christendemocratische CDH wilde eerst zeker weten hoe bindend die extra afspraken voor de agrarische sector zijn – en hoe de gevolgen eruitzien. De Waalse premier Paul Magnette, een socialist, kwam gisteren teleurgesteld uit het overleg, dat op het laatste moment toch nog klapte, omdat de CDH alsnog de kont tegen de krib gooide. Als de Belgen er vandaag in slagen om een deal te sluiten, kan de EU-Canada-top binnen enkele dagen plaatshebben, is de verwachting.