‘Eind goed, al goed’ voor CETA? Volgens Juncker wel

30 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
'Eind goed, al goed' zegt Juncker zondag in Brussel - Foto: AFP

Na een onstuimige week hebben de Europese Unie en Canada eindelijk het handelsverdrag CETA ondertekend. Maar met de handtekeningen is het verdrag er nog niet: het moet eerst worden goedgekeurd door zo’n 40 nationale en regionale parlementen in de EU.

Het verdrag kwam deze week in de problemen doordat de regering van Wallonië plots aangaf niet akkoord te willen gaan met het verdrag. Het zorgde voor veel ophef omdat de Walen nog minder dan 1 procent van de in totaal 508 EU-consumenten innemen. Na onderhandelen met EU-leiders stemden de Walen toch uiteindelijk voor.

Eerst door EU-parlement, dan door nationale overheden

De Canadese premier Justin Trudeau was zondag in Brussel om zijn handtekening te zetten samen met EU-leiders, onder wie de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. De bedoeling is dat het verdrag begin 2017 deels in werking treedt, met onder meer het schrappen van de meeste importbelasting bij handel tussen de EU en Canada. Daarvoor moet het verdrag door het Europees Parlement heen. Voor volledige ratificatie moet alle nationale en regionale parlementen in Europa het verdrag goedkeuren.

‘Eind goed, al goed,’ zegt Juncker zondag. ‘We hebben nog 20 onderhandelingen te gaan en vandaag zetten we globale standaarden waarvan de EU wil dat anderen ze ook accepteren’. Het CETA-verdrag wordt als springplank gezien naar het grotere TTIP-verdrag tussen de EU en de Verenigde Staten. Beide verdragen zorgen voor weerstand, onder meer van vakbonden en milieubewegingen.

TTIP-onderhandelingen liggen ‘niet stil’

De onderhandelingen over TTIP liggen niet stil, in tegenstelling tot wat sommigen beweren, benadrukt EU-commissaris voor Handel Cecilia Malmstrom. Het is slechts wachten tot de volgende Amerikaanse president zijn of haar kantoor betrekt.

Volgens voorstanders van het verdrag zou het 12 miljard euro aan extra welvaart opleveren, en 150.000 banen creëren binnen de EU. Ook  zouden de EU en Canada een sterker front kunnen vormen tegen bijvoorbeeld de Chinezen. Aan de andere kant wordt gezegd dat de standaarden van producten en diensten omlaag zullen gaan.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.