economie

‘Dieptepunt voor de Unie’? EU moet Wallonië overtuigen van nut CETA

23 oktober 2016

De Europese Unie gaat de komende dagen om de tafel met de regering van Wallonië, om toch doorgang te vinden voor het vrijhandelsakkoord tussen Canada en de EU, het zogenoemde CETA-verdrag. De kritiek op de gang van zaken neemt toe.

Afgelopen vrijdag leek het CETA-verdrag geheel van tafel, omdat de Franstalige regio van België niet wil instemmen met het handelsakkoord. Daardoor kan België het akkoord niet ondertekenen, tot woede van de Canadese handelsminister Chrystia Freeland.

Ook met ‘zachtaardig’ Canada blijkt handelsakkoord uiterst lastig
‘De Europese Unie is niet in staat om een internationaal akkoord te sluiten met een land dat zulke Europese waarden heeft als Canada, een zachtaardig land bovendien, met zoveel geduld,’ zei de minister. ‘Canada is ontgoocheld, ik ben persoonlijk zeer ontgoocheld.’

Door toedoen van Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement, wordt vanaf maandag wel onderhandeld tussen de EU en Wallonië. Canada is klaar om het akkoord te tekenen en wil niet meer heronderhandelen: de bal ligt nu bij Brussel. De Waalse premier Paul Magnette noemt het de moeite waard ‘om wat extra tijd te nemen’.

Kritiek én lof voor de Walen
Het is een gekke situatie: Wallonië heeft 3,5 miljoen inwoners, op zo’n 500 miljoen in de hele EU. De chaos rond het verdrag leidt tot boze politici binnen de Unie. De Oostenrijkse bondskanselier Christian Kern noemt het in de zondagseditie van Krone Zeitung ‘eigenlijk een dieptepunt voor de EU’.

‘Een partij die niet eens aan tafel zat tijdens de onderhandelingen, houdt nu de besluitvorming tegen. Het toont nog maar eens aan dat er dringend hervormingen nodig zijn binnen de EU.’ Een deel van de frustratie komt voort uit de veronderstelling dat de Walen eigenlijk niet zoveel problemen met CETA hebben, maar de Vlamingen willen dwarszitten, zegt Kern.

Tegenstanders van het verdrag roemen de houding van de Walen juist. Activistengroepen zijn bang dat het verdrag – dat onder meer de importtarieven tussen Canada en de EU opheft – een negatief effect zal hebben op het milieu. Ook is de vrees dat Canadese producten met lagere standaarden de Europese markt zullen overspoelen.

De Nederlandse Tweede Kamer is overigens al akkoord gegaan met het verdrag, dat vaak ‘het kleine zusje’ van TTIP wordt genoemd. De EU en Wallonië hebben volgens bronnen in Brussel tot maandagavond om over CETA te onderhandelen. Op donderdag staat een speciale top gepland waar het akkoord moet worden ondertekend.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.