Waarom NN een ‘mager’ bod doet op Delta Lloyd

05 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Delta Lloyd Foto: ANP

De consolidatie in de Nederlandse verzekeringsmarkt lijkt op gang te komen. Nationale Nederlanden (NN) wil een overnamebod doen op concurrent Delta Lloyd, die de waarde van het concern op 2,4 miljard euro brengt.

In een persbericht meldt de verzekeraar dat het een bod wil uitbrengen op Delta Lloyd. De raad van bestuur en de raad van commissarissen van Delta Lloyd zijn op de hoogte van het aanbod, maar hebben nog niet gereageerd.

VerzekeringscheckVerzekeraar zoekt online naar bewijs. Hoe ver mag hij gaan?

Consolidatie om kosten te verminderen

Het bod, van 5,30 euro per Delta-aandeel, is een premie van bijna 30 procent op de slotkoers van dinsdag (4,12 euro). De koers van Delta Lloyd over het afgelopen kwartaal ligt meer dan 50 procent lager dan de bieding. Het bedrijf overweegt de bieding, en heeft een beroep gedaan op de Amerikaanse bank Goldman Sachs en advocatenkantoor Allen & Overy voor advies.

In 2013 riep De Nederlandsche Bank-president Klaas Knot al op tot consolidatie, dus meer fusering, in de verzekeringsmarkt. Vooral door de lage rente en de sterk verhoogde levensverwachting komen sommige verzekeraars, waaronder die met een levensverzekering, in de problemen. Ook Delta Lloyd heeft last van de marktontwikkelingen.

Consolidatie zou volgens Knot kunnen bijdragen aan kostenvermindering, maar de markt was weinig flexibel de afgelopen jaren. Consolidatie lijkt nu toch op gang te komen. Vivat-Anbang, dat vroeger Reaal heette, houdt ook zijn ogen open voor eventuele overnames.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Neemt Delta Lloyd het bod aan?

Hoewel Delta Lloyd in een lastige positie zit door de lage rente en de veranderde situatie voor levensverzekeraars, is het helemaal niet zeker dat het concern het overnamebod zomaar accepteert. ‘Delta Lloyd kent een aantal aandeelhouders dat zich niet zomaar de kaas van het brood laat eten,’ zegt analist Corné van Zeijl tegen BNR.

Andere analisten noemen het bod ‘mager’, maar gezien het feit NN een sterkere financiële positie heeft dan Delta Lloyd (en minder gevoelig is voor negatieve marktontwikkelingen) is het toch geen gekke deal. NN hoopt overigens zijn portfolio uit te breiden met de overname en denkt dat een samenwerking ‘financieel en strategische gezien aantrekkelijk en voordelig zijn voor de aandeelhouders van beide bedrijven’.

Bauke Schram
Bauke Schram (1993) werkte van april 2016 tot september 2017 online redacteur bij Elsevier Weekblad.
Lees meer
Bauke Schram

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.