Eindelijk: de Belgen zijn akkoord met handelsverdrag CETA

27 oktober 2016Leestijd: 1 minuut
Magnette, een van de hoofdrolspelers, komt aan voor nieuw overleg - bron:AFP

De Belgen zijn na lang vergaderen alsnog akkoord gegaan met CETA, het handelsverdrag tussen Canada en de EU. De Walen lagen lang dwars, maar blijkbaar zijn de bezwaren nu weggenomen.

Het document is nu doorgestuurd naar Europa om te worden goedgekeurd door de 27 lidstaten. De ambassadeurs van de afzonderlijke landen gaan zich nu over de teksten buigen.  Daarna wordt het voorgelegd aan het Waalse en Brusselse parlement, schrijft De Morgen.

Na koppig verzet overstag

De Waalse premier Paul Magnette en andere Belgische regionale leiders gingen donderdag na dagen van koppig verzet overstag. Aan hun kritiekpunten wordt tegemoetgekomen in een aan het verdrag gehechte verklaring. Er waren woensdagavond volgens Vlaamse media nog wel bezwaren die moesten worden weggenomen. De Franstalige christendemocraten hadden bijvoorbeeld zorgen over de bescherming van landbouwers, en of dat allemaal wel goed was geregeld in het akkoord.

Dat de kogel door de kerk is wat betreft de Belgische afspraken, betekent nog niet dat het veelbesproken verdrag ook donderdag officieel wordt bezegeld. De geplande top, waar de ondertekening zou worden gevierd, is tot nader order uitgesteld. De Canadese premier Justin Trudeau besloot dan ook gewoon thuis te blijven, maar liet wel weten stand-by te staan. Zijn regering heeft laten weten klaar te staan om het verdrag te voorzien van een handtekening zodra Europa eruit zou zijn.