economie

Zelfs de EU begrijpt niets van Apple-verdict

10 september 2016Leestijd: 2 minuten

De historische Apple-naheffing door de Europese Commissie is niet onomstreden gebleven. Apple, Ierland, de Verenigde Staten en zelfs oud-commissaris Neelie Kroes hebben uitgehaald naar Brussel voor de beslissing. Zelfs de Europese Unie begrijpt niets van het verdict.

De Europese ministers van Financiën (ecofin) kwamen zaterdag bijeen in Bratislava, waar een EU-top wordt gehouden. Ook daar is verwarring over de enorme naheffing van 13 miljard euro. ‘De Apple-zaak is gewoon verwarrend,’ aldus staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën, VVD).

’De hele ecofin begrijpt geen hout van wat de crux is in deze zaak,’ volgens Wiebes. ‘Maar de informatie en communicatie over de zaak laat te wensen over. Dat de Ierse fiscus van de commissie belastingen moet terugvorderen over winsten die elders zijn behaald, is ook juridisch vreemd.’

Documenten nog niet gepubliceerd

De documenten die meer inzicht zouden moeten bieden in de beslissing door mededingingcommissaris Margrethe Vestager, zijn nog steeds niet gepubliceerd. Volgens de commissie zullen deze worden gepubliceerd als Apple en Ierland akkoord gaan. Het bedrijf gaat samen met het land in hoger beroep tegen het verdict.

De beslissing van Vestager om Apple dat recordbedrag aan achterstallige belastingen te laten betalen aan Ierland, die daar geen behoefte aan heeft, zorgt nog steeds voor verwarring onder de betrokkenen. Ook in de Europese Unie begrijpen de autoriteiten er dus weinig van.

Jeroen Dijsselbloem (PvdA), ministerie van Financiën en voorzitter van de eurogroep, heeft het wel opgenomen voor Vestager. De reactie van Apple na de naheffing is volgens hem veel te fel, en bewijst dat het bedrijf ‘geen idee heeft wat er speelt’. Een woordvoerder van de Commissie moest ook niets weten van de kritiek van Neelie Kroes: ‘Het is waarschijnlijk lastig de opvattingen van Silicon Valley te verzoenen met haar positie als oud-commissaris.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.