economie

‘Werkende moet sneller aan sociale huurwoning komen’

20 september 2016

Een beperkt deel van de sociale huurwoningen in Amsterdam moet worden gereserveerd voor werkenden. ‘Aan Amsterdam verbonden’ mensen moeten als het aan de VVD ligt, voorrang krijgen bij ongeveer een kwart van de markt.

Voor een kwart van de sociale huurwoningen mag al voorrang toe worden gewezen aan Amsterdammers die een ‘economische of maatschappelijke’ binding hebben met Amsterdam. ‘Dat staat gewoon in de wet,’ zegt VVD’er Daniël van der Ree (44) tegen elsevier.nl. Maar er wordt nog geen gebruik van gemaakt.

Eerlijk delen klinkt schattig, maar is Amsterdam daarbij gebaat?

Van der Ree werd op 7 september beëdigd als Tweede Kamerlid en heeft jaren gewerkt in Amsterdam als raadslid van de VVD. ‘Amsterdam is van oudsher een linkse stad. Dan geldt dat idee van “eerlijk delen”, wat schattig klinkt, maar als het gaat om waarde voor de stad is dit geen goed idee.’

Van der Ree wordt beëdigd in de Tweede Kamer. Foto: ANP
Van der Ree wordt beëdigd in de Tweede Kamer. Foto: ANP

Internationale bedrijven klagen dat het personeel zich niet meer kan huisvesten in Amsterdam. Zo waarschuwde TomTom-topman Harold Goddijn dat Amsterdam expats wegjaagt door de enorm hoge huurprijzen. ‘Het bevalt ons goed in Amsterdam, dat kan uitgroeien tot een internationaal knooppunt voor creatieve bedrijven. Maar op de woningmarkt … begint het te kraken.’

Om te voorkomen dat dit soort bedrijven zich gaat vestigen Berlijn of Parijs, maar ook om de cohesie in Amsterdam te bewaren, moeten werkenden met een relatief laag inkomen makkelijker aan een sociale huurwoning komen. ‘We hebben nu de mogelijkheid, dus hebben we dit aangekaart.’ Wethouder Laurens Ivens (SP) neemt namelijk de sociale woningmarkt op de schop en dat was voor Van der Ree de kans om te pleiten gebruik te maken van deze mogelijkheid in de wet.

Sociale huur op de schop

‘Maximaal de helft van de sociale huurwoningen mag straks met voorrang worden toegewezen aan woningzoekenden met binding aan de woningmarktregio.’ Dat staat in de wet volgens Van der Ree. ‘De helft daar weer van (in totaal dus een kwart) mag aan woningzoekenden met binding aan de gemeente worden toegewezen.’ De wethouder zou ook kunnen kiezen bijvoorbeeld 15 procent van de sociale huurwoningen beschikbaar te stellen voor werkenden.

Nederland, Gelderland, Neder-Betuwe, 30-09-2015; nieuwbouwwijken van Culemborg, rivier de Lek in het verschiet. Culemborg and river Lek.. luchtfoto (toeslag op standaard tarieven); aerial photo (additional fee required); copyright foto/photo Siebe Swart.#Elsevier-onderzoeken: Wat is uw huis werkelijk waard?

Van der Ree verwacht wel tegenspraak na zijn voorstel. De SP en GroenLinks hebben al gereageerd op sociale media. ‘Eerst creëer je de schaarste, Dan speel je groepen tegen elkaar uit. Treurig,’ schrijft SP-raadslid Erik Flentge op Twitter. ‘Zou de VVD met ‘werkende’ ook de belegger bedoelen die slapend rijk wil worden?’

D66-raadslid Reinier van Dantzig zegt tegen elsevier.nl: ‘In Amsterdam is het belangrijk dat werkenden snel een betaalbare woning vinden en sociale woningen beschikbaar zijn voor hen die het het hardst nodig hebben. De schaarste op de woningmarkt lossen we niet op door zoals de VVD voorstelt sociale huur te reserveren voor werkenden, maar door meer te bouwen. Juist voor Amsterdammers met een middeninkomen. De starters, de politieagenten en leraren. Dat aanbod moet fors uitgebreid worden.’

D66, de grootste fractie in de gemeenteraad van Amsterdam, hekelt niet alleen het feit dat het initiatief van Van der Ree ‘het probleem niet in de kern aanpakt’, maar denkt ook dat het doorstroming tegengaat. ‘Een werkende – en zeker iemand aan het begin van zijn carrière – gaat elk jaar meer verdienen maar zal, nadat ze eenmaal met voorrang in een sociale woning zitten, niet snel verhuizen,’ aldus het raadslid.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.