Miljoenennota positief, maar internationale ontwikkelingen kunnen dwarsliggen

16 september 2016Leestijd: 2 minuten
Koningin Máxima tijdens de vorige Prinsjesdag- Foto: ANP

Traditiegetrouw is de volledige miljoennota uitgelekt. Zoals vorige week al bekend was, is de hoofdboodschap: ‘Nederland staat er beter voor’.

De economische voorspellingen voor volgend jaar zijn iets gunstiger dan eerder werden voorspeld, mits ‘internationale ontwikkelingen geen roet in het eten gooien’.

De belangrijkste voorspellingen uit de gehele miljoenennota:

  • De economie (bruto nationaal product) groeit volgend jaar met 1,7 procent, terwijl het kabinet vorige maand nog uitging van 1,6 procent.
  • ‘De overheidsfinanciën zijn weer in balans. Al met al is Nederland sterk uit de crisis gekomen,’ staat in de stukken die op Prinsjesdag (aanstaande dinsdag) aan de Tweede Kamer worden gepresenteerd. Volgens het kabinet is ‘het ergste leed achter de rug’.
  • De economie staat er beter voor, aldus de nota. Waar het Centraal Planbureau uitgaat van een begrotingstekort van 0,7 procent, zijn de verwachtingen van het kabinet nog optimistischer. Met een alternatieve berekening komt het kabinet uit op 0,5 procent boven het bbp. De koopkracht zou gemiddeld stijgen met 1,1 procent.
  • De consumptie van huishoudens stijgt volgens de berekeningen van 1,3 procent naar 1,8 procent.
  • De inflatie stijgt naar 0,5 procent.
  • Ook het voorspelde werkloosheidscijfer is lager dan verwacht: van 560.000 (voorspelling van augustus) naar 555.000 werklozen.

Toch is het bericht niet louter positief. Volgens minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) van Financiën kunnen internationale ontwikkelingen nog roet in het eten gooien. Die ontwikkelingen hebben vooral te maken met de oorlog in Syrië: als voorbeelden noemt Dijsselbloem een onverwachte stijging van de olieprijs, spanningen in Turkije en terreuraanslagen. Ook de voltooiing van Brexit kan nog van invloed zijn.

Meer geld naar terreurbestrijding

Vorige week werd al bekend hoe het kabinet van plan is het geld te verdelen. Zo wordt er extra geld uitgetrokken voor arme gezinnen, ouderen en partners van chronisch zieken. Ook mogen de regeringspartijen VVD en PvdA gezamenlijk 1,2 miljard extra besteden.

De twee besluiten het geld te pompen in de ministeries Veiligheid en Justitie, Defensie, Onderwijs en Volksgezondheid. Van het te verdelen geld krijgt Justitie het leeuwendeel: 450 miljoen euro, waarvan het meeste wordt geïnvesteerd in terreurbestrijding. Volksgezondheid krijg 400 miljoen, en Onderwijs moet het zien te doen met 200 miljoen euro.

Het kabinet bereikte eind vorige maand al een akkoord over de koopkracht. In de zomer bleek uit ramingen van het CPB dat zonder ingrijpen uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden er volgend jaar iets op achteruit zouden gaan. Om dit te corrigeren wordt 1,1 miljard uitgetrokken. Het gaat onder meer naar verhoging van de zorgtoeslag, huurtoeslag en het kindgebonden budget.