Met welke studies verdien je het meest?

02 september 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: Startup Stock Photo

Studeren loont, maar het maakt nog steeds wel uit wat je studeert. Dat blijkt uit onderzoek van Elsevier en SEO Economisch Onderzoek. Bekijk hoeveel jouw opleiding waard is.


Beste banen 2016
Alles over de arbeidsmarkt voor hbo’ers en academici, tips voor een vliegende start en uitgebreide rapporten voor 116 opleidingen. Lees verder >

Wie verdienen nu het meest? Traditioneel zijn dat afgestudeerden van tandheelkunde. Anderhalf jaar na hun afstuderen is hun salaris gemiddeld 6.025 euro bruto per maand. Daarbij moet opgemerkt dat het salarisniveau van tandartsen doorgaans weinig stijgt tijdens hun loopbaan. Een ervaren tandarts vraagt immers niet meer voor het vullen van een gaatje dan een jongere collega.

Kunstacademie

Pas afgestudeerde alumni van de kunstacademie en de opleidingen creatieve therapie, theater en dans verdienen het minst van alle starters: gemiddeld tussen de 1.325 euro en 1.525 euro bruto per maand.

Voor de twintigste keer onderzocht SEO Economisch Onderzoek de arbeidsmarkt voor hoogopgeleiden in opdracht van Elsevier. Voor het onderzoek zijn begin dit jaar 2.714 hbo’ers en 2.759 academici ondervraagd door middel van een online-vragenlijst. Zij studeerden af in het studiejaar 2013-2014 aan 116 verschillende opleidingen.

Vergelijk nu zelf alle opleidingen. Verdient een psycholoog meer of minder dan een econoom? En wat is het startsalaris van afgestudeerden van de opleiding bouwkunde?

Wat is jouw opleiding waard?