economie

Dijsselbloem: ‘Apple heeft geen idee wat er speelt’

05 september 2016Leestijd: 2 minuten

Na de historische Apple-naheffing, neemt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem het op voor de Europese Commissie. Volgens hem ontbreekt de morele antenne bij Apple.

Dijsselbloem (PvdA) haalt flink uit naar Apple: het bedrijf heeft geen flauw benul wat er speelt onder de bevolking. ‘Ze hebben geen grip op wat er gaande is in de maatschappij en ze hebben geen idee van het publieke debat,’ aldus de Eurozone-president volgens The Wall Street Journal.

Dinsdag kondigde de Deense mededingingcommissaris Margrethe Vestager aan dat Apple 13 miljard euro aan achterstallig belastinggeld moet terugbetalen aan Ierland. De beslissing is niet onomstreden gebleven: Apple en Ierland gaan beiden in hoger beroep, en oud-commissaris Neelie Kroes heeft het verdict en de manier van handelen veroordeeld.

Apple moet zich bewust zijn van verantwoordelijkheid

Tim Cook, de CEO van Apple, sprak van ‘politieke onzin’. ‘We hebben netjes volgens de regels gewerkt,’ zegt de normaal gesproken rustige Cook in een fel interview. ‘De Commissie heeft gewoon een nummer uit de lucht gegrepen, geen idee waar dat vandaan komt. Tijdens een van de genoemde jaren was Apple volgens mij zelfs de grootste belastingbetaler in Ierland.’

Dat Apple zo fel reageert, spreekt boekdelen volgens Dijsselbloem: het electronicaconern realiseert zich niet dat het een grote verantwoordelijkheid heeft, als commercieel bedrijf.  ‘Dit is een sterke morele kwestie en grote bedrijven, zelfs als ze zo groot zijn als Apple, kunnen niet zeggen “dit heeft op ons geen toepassing, hier is geen probleem”,’ aldus de minister. ‘Bedrijven die allerlei verschillende belastingtrucs gebruiken, en aan het einde van de dag geen belasting betalen, zijn oneerlijk.’

Commentaar van chef economie Jean Dohmen: ‘Brussel richt grote schade aan met harde aanpak Apple’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.