economie

AOW op 65? Dit is het flexibele pensioenplan van PvdA

29 september 2016

Een flexibel AOW-plan waardoor Nederlanders toch op 65-jarige leeftijd met pensioen kunnen. Dat is een van de belangrijkste punten van het concept-partijprogramma van de Partij van de Arbeid.

Volgens het huidige beleid stijgt de pensioenleeftijd gestaag, tot 2021, wanneer de AOW-leeftijd op 67 ligt. Vicepremier Lodewijk Asscher geeft aan dat een hogere pensioenleeftijd nodig is om de AOW betaalbaar te houden. ‘Maar je moet ook rekening houden met mensen voor wie dat moeilijk is’.

Lagere en minder zekere AOW

De partij wil het pensioencontract aanpassen: mensen moeten eerder met pensioen kunnen, maar dan wel met pensioenkorting. Pensioenfondsen zouden volgens het nieuwe voorstel minder snel pensioenen hoeven te korten, terwijl ze sneller verhoogd kunnen worden. Pensioenopbouwers zouden er wel wat zekerheid voor inleveren, en een beetje van de AOW: volgens PvdA blijft dit beperkt tot enkele tientjes per maand.

De PvdA heeft de plannen nog niet bevestigd. Volgens RTL Nieuws circuleert het plan al langere tijd binnen de partij. Vorig jaar zei PvdA-staatssecretaris Jetta Klijnsma nog niets te zien in flexibele AOW. Het zou te duur en te ingewikkeld zijn en negatief uitpakken voor arbeidsdeelname: een groot deel zal eerder stoppen met werken.

2014-05-21 16:03:58 TOPSHOTS European flags are reflected at the entrance of the Berlaymont building EU Commission in Brussels on May 21,2014. Britain and the Netherlands kick off on May 22, 2014 four-day European elections likely to see major gains for anti-EU parties bent on destroying the European Union from the inside. AFP PHOTO GEORGES GOBETBrussel kondigt EU-pensioenwet aan… na het referendum

Niet flexibel genoeg?

Volgens seniorenbelangenbehartiger ANBO is het voorstel een goede ontwikkeling, maar moet de PvdA nog veel verder willen gaan. ANBO-bestuurder Liane den Haan hekelt het huidige pensioenbeleid dat een ‘one-size-fits-all’-systeem toepast. ‘Mensen moeten zelf kunnen kiezen of zij bijvoorbeeld vijf jaar eerder of later willen stoppen met werken. Of dat zij een deeltijd-AOW ontvangen, om iets minder, maar wel langer te kunnen doorgaan. Het PvdA-voorstel moet veel verder gaan dan alleen AOW op 65.’

Niet iedereen wil echter dat de pensioenleeftijd flexibeler wordt. ‘Beschamend is het te horen dat de PvdA nu ineens niet meer vasthoudt aan hun eigen eis de AOW-leeftijd naar 67 jaar te brengen,’ schrijft SP-raadslid Ingrid Wijker op Twitter.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.