economie

‘Amazon start videodienst in Nederland’: dit moet u weten

30 september 2016Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse webwinkel Amazon is van plan videodienst Prime te lanceren in Nederland, en de concurrentie aan te gaan met Netflix en Videoland. In landen om ons heen is de gigant al succesvol, onder meer door het goedkope abonnement.

Verschillende kopstukken binnen de tv-wereld voorspellen dat Amazon vanaf begin 2017 naar de Nederlandse markt komt met Amazon Prime. RTL-CEO Bert Habets zei vrijdagavond in College Tour dat het Amerikaanse bedrijf de Nederlandse rechten voor een reeks films en series heeft aangekocht. ‘Dat zal betekenen dat zij concrete plannen hebben om ook in Nederland gewoon te lanceren.’

SBS bevestigt tegenover NU.nl dat Amazon inderdaad recentelijk de rechten van series heeft gekocht. Het zou onder anderen gaan om de Amerikaanse series Conviction en Into the Badlands. Amazon wil zelf nog niet inhoudelijk reageren op de berichtgeving.

Veel eigen series en nog goedkoop ook
Prime, in Europa momenteel beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Oostenrijk, staat erom bekend veel eigen series te produceren. Dit jaar werden Amazon-series zestien keer genomineerd voor een Emmy-award. In november komt Prime met een autoshow genaamd The Grand Tour, dat wordt gepresenteerd door de presentatoren die moesten stoppen met het populaire BBC-programma Top Gear.

Groot pluspunt is de prijs van een Prime-abonnement: voor minder dan 50 euro per jaar krijgen gebruikers van Prime toegang tot series, films, e-books en muziek. Dat is ongeveer de helft minder dan gebruikers betalen bij Netflix en Videoland. Streamingdiensten zijn snel populair geworden in Nederland. Netflix heeft maar liefst 1,7 miljoen abonnees.

In andere landen krijgen Prime-gebruikers ook gratis verzending op producten besteld via de website van Amazon, maar tot op heden is de Amerikaanse webwinkel in Nederland alleen actief met e-books. Het is onduidelijk of dat in de nabije toekomst gaat veranderen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.