economie

Zo verdienen inwoners Rio aan Olympische Spelen

11 augustus 2016

De Olympische Spelen geven een positieve impuls aan de toeristische sector in Rio de Janeiro. Ook ‘gewone’ locals verdienen bij door woonruimte te verhuren via Airbnb.

De honderdduizenden toeristen die op de Olympische Spelen afkomen zijn traditiegetrouw een zege voor de toeristische industrie.

Dat is tijdens de Spelen in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro niet anders. Strandstoelverkopers, taxichauffeurs, winkel-, restaurant- en hoteleigenaren verdienen flink aan de toeristenzwerm. Een hotelkamer aan de Copacabana of het strand van Ipanema kost al snel 2.000 real (600 euro), als er überhaupt nog een kamer beschikbaar is.

Maar naast de toeristische sector verdienen ook ‘gewone’ locals aan de Olympische fans door hun woonruimte op deelplatformen aan te bieden.

Airbnb

Het bekendste deelplatform, Airbnb, is voor het eerst officieel partner van de Olympische Spelen. In Rio de Janeiro worden op dit moment zo’n 40.000 accommodaties aangeboden via het Amerikaanse bedrijf. Dat zijn er bijna drie keer zoveel als in Amsterdam.

Airbnb schat dat de Airbnb’ers bij elkaar zo’n 22,5 miljoen euro verdienen tijdens de Spelen. Dat is iets meer dan 560 euro per persoon, precies een gemiddeld maandsalaris in Brazilië.

Niet iedereen profiteert

Het voordeel voor de toerist is dat hij in veel gevallen goedkoper uit is. Een nadeel is dat de kans aanwezig is dat het huis op een mindere locatie is gelegen in de miljoenenstad en misschien niet aan de gebruikelijke standaarden zal voldoen.

Overigens is de extra bron van inkomsten lang niet voor iedereen in Rio weggelegd. De vele bewoners in de favela’s hebben zelf nauwelijks een dak boven het hoofd, laat staan dat ze hun woonruimte kunnen delen met anderen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.